چاقی گلوتن چیست| بهترین راه لاغری گلوتن را بدانید
گلوتن چیست؟ What is gluten چاقی گلوتن چیست آیا این چاقی خطرناک است؟ از چه راهی می توان به نوع چاقی خودمان پی ببریم که در ادامه به تمامی این پرسش ها در خصوص گلوتن پاسخ داده می شود از همکاری شما عزیزان سپاسگزاریم
همه ما آموزش دیده ایم که چربی و قند باعث چاق شدن مان می شود که البته نگرانی ما در مورد قند درست است، اما آیا گلوتن به تنهایی می تواند باعث چاقی و افزایش وزن ما شود یا جلوی کاهش وزن ما را بگیرد؟ مطمئنا تصور شما این است که گلوتن باعث چاقی می شود.
غذاهای حاوی گلوتن به طور طبیعی مقدار زیادی کربوهیدرات دارند که اکثر مردم نیازی به خوردن این نوع کربوهیدرات ندارند. این افراد بهتر است این نوع کربوهیدرات را از سبزیجات و غلات بدون گلوتن دریافت کنند. دیگر غلات بدون گلوتن مانند برنج و ذرت، نیز حاوی کربوهیدرات بالایی هستند که به اندازه غلات حاوی گلوتن چاق کننده نیستند.
کالری یا میزان کربوهیدرات رژیم غذایی عوامل مهمی نیستند، در واقع آنچه مهم است نوع مولکول های موجود در کربوهیدرات ها و چگونگی تاثیر آنها بر روی ژن های شماست که باعث شروع چاقی می شوند. اگر دچار عدم تحمل گلوتن باشید، گلوتن می تواند ژن های چربی را در شما فعال کند.
در مورد گندم باید گفته شود مقدار گندمی که می خوریم تنها مسئله مهم نیست، بلکه ترکیبات پنهان گندم مهم تر هستند که باعث افزایش وزن و التهاب می شوند. گندمی که امروزه مصرف می کنیم با گندمی که اجداد ما در 100 سال پیش مصرف می کردند، متفاوت است، بنابراین تاثیرات آن نیز متفاوت خواهد بود.
در ادامه به پنج نکته مهم در مورد گلوتن اشاره می کنیم که همه شما لازم است بدانید.
1. پروتئین است که باعث بروز مشکل می شود
انواع نان
گلوتن پروتئین مهمی است که در برخی غلات یافت می شود. این پروتئین در تمام انواع گندم ها و همچنین در جو و چاودار یافت می شود.
اما گلوتن در برخی مواد غذایی غیر قابل انتظار هم وجود دارد، مانند برخی انواع شکلات ها، گوشت گاو، سس سویا، ویتامین ها و حتی برخی از انواع خمیر دندان ها.
گلوتن با پروتئین موجود در دیگر غلات (مانند برنج) و گوشت (مانند استیک) متفاوت است و هضم کامل آنها برای انسان سخت است. این نوع گلوتن می تواند باعث بیماری برخی افراد شود، اما بر روی همه این تاثیر را ندارد.
2. نیاز نیست به طور کامل از مصرف گلوتن اجتناب کنید
برای برخی افراد – حدود یک درصد جمعیت مردم – گلوتن می تواند تبدیل به یک مشکل بزرگ و یا حتی منجر به مرگ شود. این افراد دچار بیماری سلیاک celiac هستند.
مبتلایان به سلیاک آنچنان به گلوتن حساس هستند که مقدار خیلی کم گلوتن – حتی ذره ای از آن – می تواند منجر به بیماری شدید شود. از آنجایی که گلوتن در افراد مبتلا به بیماری سلیاک به دیواره داخلی روده کوچک آسیب می زند، بنابراین مصرف آن می تواند منجر به بروز مشکلات متعدد از جمله اسهال مزمن و گرفتگی عضلات شکم، پوکی استخوان و یا حتی بروز برخی سرطان ها شود.
اگر شما هم در بین این یک درصد هستید، لازم است یک رژیم غذایی کاملا بدون گلوتن انتخاب کنید.
علت، علامت و درمان سلیاک به طور مختصر و در بخش های بعدی / بخش بیماری و درمان/ به طور کامل به بیماری سلیاک پرداخته ایم.
بیماری سلیاک چه اختلالی در بدن ایجاد میکند؟
بیماری سلیاک حساسیت به مادهای به نام گلوتن در گندم است. وقتی این ماده وارد دستگاه گوارش میشود، التهاب ایجاد میکند و التهاب بهتدریج باعث از بین رفتن مخاط روده میشود و جذب مواد غذایی را با مشکل مواجه میکند. جذب نشدن مواد غذایی مانند آهن، دلیل کمخونی در بیماران است.
به همین دلیل بیماران مبتلا به سلیاک معمولا کمخون هستند و باوجود اینکه قرص آهن برایشان تجویز میشود، کمخونیشان بهدلیل صدمه به مخاط روده جبران نمیشود، بنابراین علت کمخونیهایی که ناشی از زخم گوارشی و سوءتغذیه نیستند، ممکن است بیماری سلیاک باشد. این بیماران در جذب کلسیم نیز اختلال دارند و کمبود کلسیم، احتمال ابتلای زودرس به پوکی استخوان را افزایش میدهد. البته سلیاک انواع مختلفی دارد و ممکن است به صورت اختلال در جذب آنزیمهای کبدی باشد.
3. شاید لازم باشد مصرف گلوتن را به طور موقت قطع کنید
طی 50 سال گذشته مصرف گلوتن در بین انسان ها افزایش چشمگیری داشته است و تاثیر گلوتن را بر زندگی و سلامت خود به طور واضح مشاهده می کنیم.
در این شرایط اخیرا مشخص شده افرادی هستند که از حساسیت به گلوتن رنج می برند. مبتلایان به حساسیت به گلوتن، پس از خوردن غذاهای حاوی گلوتن دچار علائم ناخوشایندی می شوند که عبارتند از: درد معده، نفخ، سوزش سر دل، درد مفاصل، سردرد، بثورات پوستی، خستگی شدید، بی خوابی و مغز مه آلود. گرچه بسیاری از این علائم شبیه به علائم بیماری سلیاک هستند، اما حساسیت به گلوتن با بیماری سلیاک بسیار متفاوت است. اگر به گلوتن حساسیت دارید، شاید لازم نباشد گلوتن را به طور کامل کنار بگذارید.
در این شرایط بهتر است به مدت چند هفته گلوتن را از رژیم غذایی خود حذف کنید و سپس به تدریج مصرف دوباره آن را شروع کنید تا بدن به مصرف گلوتن سازگار شود. پس از شروع تدریجی مصرف گلوتن میزان مناسب بدن خود را مشخص کنید.
4. رژیم غذایی بدون گلوتن باعث چاقی می شود
افرادی که برای کاهش وزن گلوتن را کنار می گذارند، بالعکس با افزایش وزن روبه رو می شوند. علت بروز این مسئله این است که محصولاتی که فاقد گلوتن هستند معمولا حاوی مقدار زیادی چربی های اشباع شده، قند و سدیم هستند و همچنین پر شده با ترکیبات تصفیه شده با گلیسمی بالا هستند، مانند آرد برنج سفید یا پر کننده های نشاسته ای مانند سیب زمینی که تمام این موارد می توانند بر روی قند خون تاثیر بگذارند و اشتهای شما را افزایش دهند.
با مصرف غذاهای فاقد گلوتن طبیعی مانند میوه ها و سبزیجات، گوشت بدون چربی، ماهی، گوشت پرندگان، برخی غلات کامل مانند برنج قهوه ای و چاودار، رژیم غذایی بدون چربی یا کم چرب، آجیل ها و دانه ها، لوبیا و سایر حبوبات و چربی های سالم مانند روغن زیتون بهتر می توانید چربی های خود را از بین ببرید.
5. گلوتن چیز ترسناکی نیست
توصیه می شود که آگاهی خود را نسبت به گلوتن افزایش دهید و نه اینکه از آن بترسید. لازم است میزان حساسیت خود به گلوتن و مقدار مناسب مصرف گلوتن را برای بدن خود مشخص کنید.
برخی ورزشکاران پس از حذف گلوتن از زندگی خود در ورزش موفقیت های بیشری کسب کرده اند، از طرفی دیگر برخی افراد که معمولا صبح ها با دل درد، سردرد، درد مفاصل و خستگی از خواب بیدار می شوند، مدتی بعد از توجه به مصرف گلوتن و افزایش تدریجی آن بهبود پیدا کردند.
و کلام آخر اینکه حساسیت به گلوتن به معنای لزوم حذف گلوتن از رژیم غذایی نیست. حذف کامل گلوتن تنها برای کسانی مهم است که به بیماری سلیاک مبتلا هستند. به علاوه حذف گلوتن بسیار سخت و پر هزینه خواهد بود.
کلام آخر: بهتر است بدانید علاوه بر تغذیه مناسب برای رها شدن از چاقی و مهار کردن آن پیاده روی مادر تمامی بیمارها، چاقی های مزمن و … می باشد پس در لابه لای روزمرگی های خود یک ساعت را تنها برای پیاده روی وقت بگذارید. و بسلامتی خودتان بیشتر اهمیت دهید.