علت درد کف پا و سوزن شدن

علت درد کف پا و سوزن شدن و روش های درمان خانگی آن چیست؟

ه درد کف پا، علت درد کف پا در بارداری، دیابت، هنگام خواب، روش درمان خانگی آن و … می‌پردازیم.

علت درد کف پا و سوزن شدن و روش های درمان خانگی آن چیست؟

درد کف پا

کف پای شما با هر قدم به زمین برخورد می کند. بنابراین وقتی درد دارد، درد واقعاً می‌تواند زندگی شما را مختل کند. در واقع، 77 درصد از بزرگسالان می‌گویند که پا درد به شکل‌های مختلف بر زندگی آنها تأثیر گذاشته است.

درد کف پای شما می‌تواند به طور ناگهانی به دلیل آسیب شروع شود. همچنین می‌تواند به مرور زمان به دلیل استرس مزمن روی پاهای شما ایجاد شود. بسته به علت، ممکن است احساس سوزش، درد ناگهانی، درد مداوم یا چیز دیگری داشته باشید.

 درد کف پا نشانه چیست

1. درد کف پا در قسمت جلویی

بخش جلویی پای شما پد جلویی در پایین پای شما، در زیر مفاصل انگشتان پا است که به عنوان ” جلو پا ” نیز شناخته می‌شود. کفش‌های نامناسب علت معمول هستند. اما ممکن است از فعالیت‌های شدید مانند دویدن یا پریدن به آن مبتلا شوید. هنگام بحث در مورد درد پا، رایج ترین اصطلاح پزشکی که می شنوید متاتارسالژی است. که شامل موارد زیر است:

  • نوروم مورتون (التهاب اعصاب)
  • سزاموئیدیت (التهاب مفاصل)
  • کپسولیت (التهاب مفاصل)
  • شکستگی استرسی استخوان
  • پارگی صفحه پلانتار
  • پینه پا

2. درد کف پا در قوس پا

  • قسمت پایینی پا حاوی فاسیای پلانتار است، نواری از بافت همبند که از پاشنه پا تا انگشتان پا کشیده می‌شود. این بافت‌ها می‌توانند بسیار حساس بوده و به راحتی تحت فشار قرار گیرند و دچار درد شوند.
  • عارضه دیگر به عنوان داشتن کف پای صاف شناخته می‌شود و می‌تواند عامل اصلی فاسیای کف پا باشد.

3. درد کف پا در پاشنه پا

  • فاسیای کف پا: فاسییت کف پا علاوه بر اینکه قوس کف پا را تحت تاثیر قرار می دهد، می تواند ناحیه پاشنه، به ویژه قسمت جلویی پاشنه را نیز درگیر کند و باعث التهاب در آنجا شود.
  • پدهای چربی پاشنه پا: پدهای چربی پاشنه در وسط پاشنه قرار دارند و برای ایجاد بالشتک برای پاشنه پا طراحی شده‌اند. اگر این پد چربی پس از یک فرود سخت (در اثر پریدن یا افتادن) کبود شود، ممکن است در وسط پاشنه پا احساس درد کنید.
  • تاندون آشیل: این نوع درد در پشت پاشنه پا یا پشت ساق پا ایجاد می شود و اغلب به آن “تاندونیت آشیل” می گویند. این التهاب تاندون است که معمولاً نتیجه فشار مکرر آن ناحیه است.

علت درد کف پا و سوزن شدن

گزگز در پا یک نگرانی رایج است. علت درد کف پا و سوزن شدن نیز می‌تواند در هر فرد متفاوت باشد. بسیاری از افراد در برخی مواقع احساس “سوزن و سوزن” را در پاهای خود تجربه می‌کنند. علاوه بر این، پاها اغلب ممکن است احساس بی حسی و درد داشته باشند. معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست. سوزن سوزن شدن ممکن است در اثر فشار روی اعصاب ایجاد شود، زمانی که شما برای مدت طولانی در یک وضعیت هستید. این احساس باید هنگام حرکت از بین برود.

 

با این حال، گزگز در پا ممکن است مداوم باشد. اگر احساس سوزن سوزن شدن برای مدت طولانی ادامه داشت یا با درد همراه بود، به پزشک مراجعه کنید. پزشک می‌تواند به شما در تعیین علت درد کف پا و سوزن شدن آن کمک کند. از جمله علل درد کف پا و سوزن سوزن شدن می‌توان موارد زیر را نام برد:

  1. فشار دادن موقت عصب پا
  2. دیابت
  3. کمبود B12
  4. عصب فشرده شده در کمر
  5. داروهای شیمی درمانی
  6. بارداری
  7. مصرف زیاد الکل
  8. سندرم تونل تارسال

 درد کف پا چپ نشانه چیست

درد کف پا چپ نشانه سبک زندگی اشتباه، کفش نامناسب یا بروز برخی بیماری‌هاست. از جمله:

  1. نوروپاتی دیابتی
  2. نوروپاتی حسی
  3. مصرف زیاد از الکل
  4. اریترومالالژیا
  5. کمبودهای تغذیه ای
  6. کم کاری تیروئید
  7. بیماری‌های کلیه
  8. بیماری شریان محیطی PAD
  9. سندرم تونل تارسال
  10. شیمی درمانی
  11. آسیب‌های ورزشی
  12. آرتروز پا
  13. میخچه
  14. بورشیب
  15. آرتریت واکنشی
  16. قوس پا
  17. بیماری ادم یا تورم پا
  18. نقرس

و …

 

درد کف پا راست نشانه چیست

درد کف پا راست نیز می‌تواند عللی مشابه درد کف پای چپ داشته باشید. یکی دیگر از علل درد کف پا راست بروز بیماری سیاتیک است. از علل بروز سیاتیک می‌توان به افزایش سن، بالا رفتن وزن، سبک زندگی ناسالم و کم تحرک و مشاغل سنگین نام برد.

درد کف پا هنگام راه رفتن

  1. فاسیای کف پا
  2. پینه
  3. متاتارسالژی
  4. نوروم مورتون
  5. تاندونیت
  6. انگشت چمنی
  7. سندرم تونل تارسال
  8. کف پای صاف
  9. آرتروز
  10. سندرم کوبوئید
 

 درد کف پا در بارداری

درد کف پا در بارداری

 

یکی از شایع ترین مشکلات پا که در دوران بارداری رخ می دهد، تورم یا ادم است که در نتیجه تجمع خون اضافی ایجاد می شود. افزایش وزن طبیعی و بزرگ شدن رحم به وریدهایی که به پاها منتهی می شوند فشار وارد می کند و باعث کاهش سرعت گردش خون و افزایش احتباس مایعات می شود. پاها و پاها ممکن است متورم شوند، کفش‌ها را تنگ کند و در برخی موارد باعث درد و ناراحتی شود. تورم خفیف در دوران بارداری طبیعی است و معمولاً پس از زایمان کاهش می یابد. زنان باید به علائم ادم توجه زیادی داشته باشند. تورم صورت یا شروع ناگهانی تورم می تواند نشانه یک بیماری جدی تری به نام پره اکلامپسی باشد و باید فوراً گزارش شود.

یکی دیگر از مشکلات دردسرساز پا که در دوران بارداری ممکن است رخ دهد، پرونی بیش از حد (کف پای صاف) است که زمانی ایجاد می‌شود که قوس کف پای فرد بر اثر تحمل وزن صاف می‌شود و باعث چرخش غیر طبیعی پا می‌شود. این وضعیت زمانی ایجاد می شود که نوار متراکم بافت در قوس پا به نام فاسیای پلانتار به دلیل افزایش پهن شدن پاها، تحت فشار و ملتهب قرار می گیرد. پرون شدن بیش از حد در بارداری به دلیل افزایش وزن که به پاها فشار می آورد و قوس ها را صاف می کند، رایج است. پیاده روی می تواند بسیار دردناک باشد و زنان ممکن است احساس ناراحتی و فشار بیشتری بر روی پاها، ساق پا و کمر داشته باشند.

 درد کف پا هنگام خواب

درد کف پا هنگام خواب اغلب در بیماران بالای 65 سال رخ می‌دهد که سابقه سیگار کشیدن، دیابت، فشار خون بالا و/یا کلسترول بالا دارند. برخی معتقدند این آرتریت یا نقرس است، اما اغلب به داشتن گردش خون ضعیف در پا مربوط می‌شود. نام آن در اصطلاح پزشکی ” rest pain” است. این وضعیت زمانی اتفاق می‌افتد که گردش خون نمی‌تواند بافت‌ها را حتی زمانی که در حال استراحت هستند پشتیبانی کند.

این نشانه ایسکمی بحرانی اندام است، معادل دیگری برای کمبود جریان خون. رگ‌ها به حدی مسدود شده‌اند که حتی نمی‌توانند حداقل مقدار اکسیژنی را که بافت‌های پا و انگشتان پا برای شاد بودن نیاز دارند، تحویل دهند.

 درد کف پا در افراد دیابتی

 

درد پای دیابتی اغلب با سایر انواع درد پا متفاوت است، مانند دردهای ناشی از تاندونیت یا فاشیای کف پا. این درد به جای یک درد مبهم، یک درد تیز و شدید است. بسیاری از افراد مبتلا به دیابت دچار عوارضی در پاها و پاهای خود می‌شوند. آسیب عصبی که به عنوان نوروپاتی شناخته می‌شود، به ویژه در بین دیابتی ها شایع است و منجر به بی حسی مزمن، گزگز و درد می‌شود. این علائم می‌تواند در سراسر بدن رخ دهد، اما به ویژه در پاها مشخص است. این نوع ناراحتی به قدری شایع است که پزشکان اغلب درد پای دیابتی را به عنوان یکی از عوارض اصلی دیابت ذکر می‌کنند.

 درد کف پا هنگام صبح

 
 

دردهای شدید و دردناک پایین پا در اوایل صبح نشانه‌های احتمالی التهاب یا آرتروز است. یک تشخیص رایج مرتبط با این علائم، التهاب کف پا است، که آسیب ناشی از استفاده بیش از حد از نوار رباط است که پاشنه شما را به انگشتان پا متصل می کند و قوس پای شما را پشتیبانی می کند. هنگامی که شب می خوابید، پاهای شما در وضعیت آرام یا کف پا قرار می گیرند. این وضعیت باعث می شود که فاسیای کف پا در هنگام خواب کوتاه شود. وقتی برای اولین بار روی پای خود می گذارید، به دلیل سفت شدن تاندون، درد می کند!

درمان درد کف پا

1. درمان درد کف پا با تغییر شیوه زندگی

  • تغییر کفش
  • رژیم غذایی
  • کاهش وزن
  • وضعیت بدن

2. درمان درد کف پا با داروها

  • تیلنول (استامینوفن)
  • ادویل/موترین (ایبوپروفن)
  • آلو (ناپروکسن)
  • آسپرین (اسید استیل سالیسیلیک)

برای درد شدید، ممکن است یک داروی مخدر (مخدر) مانند:

  • تیلنول با کدئین (استامینوفن/کدئین)
  • ویکودین (هیدروکودون/استامینوفن)
  • اکسی کانتین (اکسی کدون)

3. درمان درد کف با روش‌های مکمل و جایگزین

  • طب سوزنی
  • ماساژ
  • درمان های حرکتی مانند یوگا یا تای چی
  • استفاده از کمپرس سرد یا گرم برای کاهش درد
  • عمل جراحی

درمان خانگی درد کف پا با حجامت

 
 

درمان خانگی درد کف پا با حجامت یکی از روش‌های درمانی است که از طرف پیامبر اکرم (ص) نیز توصیه شده است. محل حجامت بیشتر در گودی کف پا می‌باشد. این درمان برای خار پاشنه مفید است. توجه شود که حجامت باید در نقطه‌ای انجام شود که رگ بزرگ وجود ندارد.

 

درمان خانگی درد کف پا با ورزش

درمان خانگی درد کف پا با ورزش

انواع درمان خانگی درد کف پا با ورزش وجود دارد که می‌توان به سادگی انجام داد:

1. درمان خانگی درد کف پا با ورزش با غلتاندن قوطی در کف پا

برای این منظور باید یک قوطی را در زیر پای دردناک قرار داده و با ملایمت بغلتانید. این حرکت را 3 تا 5 دقیقه ادامه دهید. برای نتیجه بهتر این تمریم را هنگام صبح انجام دهید.

2. درمان خانگی درد کف پا با ورزش بوسلیه کشش حوله در کف پا

 

برای این تمرین باید روی زمین بنشینید و پای خود را دراز کنید. سپس یک حوله را به دور کف پای دردناک قرار داده و از دو طرف به کمک دستان خود به سمت بدن بکشید. باید زانوی شما صاف باشد. در حدود 15 تا 30 در این وضعیت بمانید.

3. بلند کردن پاشنه برای درمان درد کف پا

باید پشت یک صندلی قرار بگیرید. کف پا را روی زمین بگذارید و از صندلی به عنوان تکیه گاه استفاده کنید. سپس پاشنه پا را بلند کنید و در حدود 5 ثانیه در این وضعیت نگه دارید. وقتیکه انجام این حرکت باعث کاهش درد شد، سعی کنید تنها روی پای آسیب دیده بایستید و این تمرین را تکرار کنید.

4. بلند کردن حوله با پنجه پا

برای انجام این حرکت باید پاشنه پا روی زمین قرار گیرد. سپس با پنجه برای بلند کردن حوله تلاش کنید. این حرکت را بین 10 تا 20 مرتبه تکرار کنید. اگر حس می‌کنید این تمرین برای شما ساده است یه وزنه روی حوله قرار دهید.

 

درمان خانگی درد کف پا با روغن زیتون

درمان خانگی درد کف پا با روغن زیتون

 

روغن زیتون یکی از بهترین روغن هاست که فواید پوستی بی شماری دارد. پاهای خود را بعد از حمام و قبل از خواب با روغن زیتون ماساژ دهید.  همچنین می‌توانید برای درمان خانگی درد کف پا ترکیب 2 قاشق چایخوری روغن زیتون، 3 قطره روغن میخک و 3 قاشق غذاخوری روغن کنجد، 3 قطره روغن اسطوخودوس، 1 قطره روغن بابونه و 1 قطره روغن شمعدانی را امتحان کنید. این کار به درمان احتمالی درد ناشی از التهاب کمک می‌کند.

درمان خانگی درد کف پا با حنا

در صورتیکه درد پا ناشی از پینه باشد، درمان خانگی درد کف پا با حنا گزینه مناسبی است. زیرا حنا به نرم شدن و ریزش پوست پینه کمک می‌کند و پاها را صاف و نرم می‌کند. همچنین حنا پایانه‌های اعصاب بدن را خنک کند و از منقبض شدن اعصاب کف پا جلوگیری کند.

در صورتیکه درد کف پا ناشی از وجود میخچه باشد، یکی از درمان‌های خانگی ساده برای درمان آن، ترکیب برگ‌های حنا، زردچوبه و گیاه وج است.

درمان خانگی درد کف پا با ماساژ

التهاب کف پا یک بیماری شایع و دردناک برای بسیاری است – به خصوص دوندگان و کسانی که زیاد می ایستند. ماساژ و کشش در خانه می تواند به تسکین درد و جلوگیری از مزمن شدن این بیماری کمک کند. ماساژ بافت عمیق می‌تواند برای تسکین درد و ناراحتی مرتبط با فاسیای کف پا موثر باشد. این تکنیک شامل فشار متمرکز انگشت است که با ضربات آهسته به نواحی متصل به فاسیا اعمال می شود.

 

درمان خانگی درد کف پا با آب

درمان خانگی درد کف پا با آب

 
 

قرار دادن پا در آب گرم یا ولرم کمک زیادی به تسکین درد می‌کند. همچنین می‌توانید با اضافه کردن مقداری نمک اسپوم التهاب را تا حدی زیادی کاسته و عضلات کف پا را شل کرد. بهتر است حداقل بیست دقیقه پا را در آب ماساژ دهید.

درمان درد کف پا با گیاهان دارویی

1. درمان درد کف پا با گردو

برای تسکین درد کف با می‌تواند ضمادی از ترکیب گردوی آسیاب شده، زیره و حنا تهیه کرد و آن را به ته پا بست تا درد کاهش یابد.

2. درمان گیاهی درد کف پا با آویشن

آویشن باعث بهبود گردش خون در کف پا شده و به این ترتیب به کاهش درد کمک می‌کند. باید مقداری آویشن را در آب جوشانده، پس از ولرم شدن آب پاها را در ظرف حاوی آن ماساژ دهید.

3. درمان گیاهی درد کف پا با عصاره ریحان

تهیه ترکیبی از عصاره ریحان و روغن کنجد و ماساژ کف پا با آن به تسکین درد کمک می‌کند.

4. مصرف غذاهای حاوی ویتامین B

مصرف غذاهایی مانند تخمه آفتابگردان، تخم مرغ؛ ماهی قرل آلا می‌تواند در کاهش درد کف پا موثر باشد.

درمان درد کف پا با طب سنتی

1. درمان درد کف پا با طب سنتی با ماساژ

ماساژ پا با انواع روغن‌ها می‌تواند با بهبود جریان خون تا حد زیادی درد و سوزن شدن پا را کاهش دهد.

2. درمان درد کف پا با طب سنتی بوسیله یخ

قرار دادن یخ در کف پا نیز یکی از روش‌های سنتی کاهش درد در این ناحیه از پا است. یخ در کاهش التهاب موثر است. کیسه یخ یا یک بطری یخ زده آب را در زیر پا غلت دهید.

سخن آخر

در این مقاله به شرح علت درد کف پا و سوزش آن، علت درد کف پا چپ و راست، علت درد کف پا هنگام راه رفتن و روش‌های درمان سنتی و گیاهی و داروهای مناسب برای تسکین درد پرداختیم. بسیاری از مواقع درد کف پا مشکل جدی به حساب نمی‌آید اما در صورت دنباله دار شدن درد لازم است با پزشک در این مورد مشورت کنید تا علت اصلی آن کشف و درمان شود.

 

منبع: آلامتو
دیدگاه شما
منتخب سردبیر