دلیل بوی بد دهان چیست و روش درمان آن چگونه است؟
رفلاکس اسیدی یکی از علل بوی بد دهان ناشی از معده است. رفلاکس اسیدی معده به علت خوردن غذای زیاد و یا مصرف غذاهای چرب رخ می دهد
به طور کلی بوی بد دهان در 90% افراد از خود دهان نشات می گیرد که علت های متفاوتی در طول روز دارد. گاهی ممکن است خشکی دهان علت بد بویی دهان باشد و گاهی مصرف یکسری خوراکی ها و غذاها ایجاد بوی بد در دهان می کند.
به عنوان مثال پس از خوردن غذا ممکن است نکه ای از غذا لای دندان های شما باقی بماند و وجود باکتری هایی که در پس ماند غذا می باشد باعث ایجاد بوی بد دهان می شود که شما می توانید با تمیز کردن دندان با نخ دندان و شستشوی دهان با مسواک و دهان شوی باعث جلوگیری از بوی بد دهان شوید.
در حالت کلی علل زیادی باعث این بوی بد در دهان می شوند که شامل عوامل گوارشی که ناشی از حلق و معده می باشند یا عوامل باکتریایی در دهان و همچنین مشکلات کبدی را شامل می شود .
علل بوی بد دهان ناشی از مشکلات گوارشی
بوی بد دهان به انگلیسی (bad breath) مشکلی شایع در بسیاری از مردم است و در نگاه اول تشخیصش به بهداشت دهان بر می گردد که ممکن است یکسری از باکتری های در دهان علت بوی بد دهان باشند.
اما همیشه اینطور نیست و در بعضی مواقع رفع بوی بد دهان با شستشوی دهان و مسواک زدن حاصل نمی شود و مشکل کنی جدی تر است.
رفلاکس اسیدی یکی از علل بوی بد دهان ناشی از معده است. رفلاکس اسیدی معده به علت خوردن غذای زیاد و یا مصرف غذاهای چرب رخ می دهد که در این حالت دریچه فوقانی معده باز شده و غذاها را به سمت بالا می راند.
هنگامی که دریچه بالایی باز می شود اسید معده بالا می زند و ممکن است حتی تا حلق هم بالا بیاید که در این حالت اصطلاح ترش کردن یا رفلاکس معده را به کار می برند.
بوی ناشی از رفلاکس معده چون حاوی اسید هیدروکلریک با مخلوط صفرا، آنزیمها، و همچنین بقایای غذاهای هضم نشده است بسیار نامطبوع می باشد.
قبل از اینکه به درمان بوی بد دهان ناشی از معده بپردازید مساله مهم تر اینست که سیستم گوارشی شما دارای ایراداتی است و به خوبی کار نمی کند و شما بایستی در این مورد فکری بکنید.
برای از بین بردن بود بد دهان و حل مشکل گوارشی شما می توانید با یک برنامه غذایی خوب که در آن میوه و سبزیجات و مواد فیبری زیاد باشد این مشکل را حل کنید.
ریفلاکس معده یعنی حذف بخش زیادی از باکتری های مفید معده که به هضم غذا کمک می کنند. پس با مصرف مواد پره بیوتیک که در میوه و سبزیجات زیاد است بخشی از این باکتری های مفید به حالت قبل باز گشته و هم به هضم غذا کمک می کنند و هم باعث برطرف کردن بوی بد دهان می شوند.
بوی بد دهان ناشی از سینوزیت
بر طبق نظری مشترک علت بوی دهان از سه فاکتور مهم تشکیل شده است:
- بوی بد دهان از معده
- دهان و دندان
- بوی بد دهان از سینوزیت
بد بویی دهان که بوی بد معده نیز به حساب می آید از این سه حالت خارج نیست که حالا میخواهیم به علت بوی بد دهان از سینوزیت بپردازیم:
بوی بد دهان ناشی از سینوزیت میتواند به دلیل رشد میکروبی و یا رشد و عفونت سینوز ها باشد.
سینوزیت رشد یا التهاب کوچکی در بینی است که دلیل آن آلرژی یا چیزهای دیگر است. سینوز بینی در داخل گونه ها، در اطراف و در پشت بینی قرار دارد که نقش آن ها گرم کردن، مرطوب کردن و فیلتر کردن هواست.
علائم سینوزی بسته به شدت و اینکه کدام سینوز درگیر است بستگی دارند و ممکن است باعث ایجاد بوی بد دهان شوند.
علائمی که نشان می دهد ما مشکل سینوزی داریم
- گلو درد
- از دست دادن حس چشایی
- بوی بد دهان
- خستگی
- قرمزی صورت و احساس درد
- سر درد
- دندان درد
- آبریزش بینی
- احساس فشار زیاد هنگامی که به جلو خم می شوید
پولیپ های بینی همیشه باعث ایجاد علائم سینوزیت نمی شوند ولی با این حال چون آنها بوسیله لوله ای به سینوز ها وصل هستند اگر مسدود شوند و راه هوایی را ببندند باعث عفونت سینوز ها می شوند و همین دلیلی بر بوی بد دهان می باشد.
سیستم تنفسی برای از بین بردن باکتری و ویروس ماده ای به نام مخاط ایجاد می کند مخاط جنسی سفت و مرطوب دارد و قبل از اینکه باکتری ها و ویروی ها باعث ایجاد بوی بد کنند آن ها را از بین می برد. با این وجود اگر مشکل از بینی و سینوز های شما باشد و اختلال ایجاد شود بوی بد دهان نیز شروع می شود.
سینوزیت، پلیپ بینی و مخاط پشت بینی عواملی هستند که باعث ایجاد بوی بد دهان توسط میکروب ها و عوامل خارجی می شوند.
میکروب معده و بوی بد دهان ارتباط مستقیمی با هم دارند و احساس بوی بد در ته گلو را ایجاد می کند.
بوی بد دهان ناشی از حلق و گلو
دستگاه گوارش باعث ایجاد بسیاری از بوهای بد و نامطبوع از دهان می شود. در واقع هر شرایزیکه اجازه می دهد هوا از معده به بالا حرکت کند و خود را به مری و حفره دهان برساند را هالیتوز (halitosis) گویند و این یعنی اختلال در سیستم گوارشی.
عوامل ایجاد کننده بوی بد دهان از حلق و گلو
- رفلاکس معده: هر شرایطی که باعث رفلاکس معده و سوزش معده شود با بوی بد همراه است و دلیلی بر بوی بد دهان از معده می باشد.
- نفخ کردن و آروغ زدن : عدم تعادل در سیستم گوارشی، هضم نشدن غذا و قند خون بالا شرایطی را ایجاد می کنند که وقتی شما شروع به آروغ زدن می کنید بوی بد از دهان خارج می شود.
- انسداد روده یا یبوست : این حالتی است که بدن شما قادر به هضم غذا نیست و بویی شبیه بوی مدفوع از دهان شما خارج می شود.
از بین بردن بوی بد دهان ناشی از حلق، زبان و گلو
مشکلات کبد و بوی بد دهان
گاهی اختلالات کبدی دلیل بوی بد دهان می باشند به این صورت که اگر کبد اسید های امینه گوگرد را دفع نکند بوی شبیه خون فاسد یا تخم مرغ فاسد از دهان خارج می شود.
به این حالت سیروز(Cirrhosis) می گویند که یک التهاب کبدی است. کبد چرب نیز می تواند این عامل را تشدید کند.
بوی بد دهان ناشی از مشکلات ژنتیکی
در کمتر از 1% مردم جهان اختلال ژنتیکی ای به نام سندرم بوی ماهی (Trimethylaminuria) وجود دارد که یک اختلال متابولیکی نادر است و در آن بدن قادر به ساخت آنزیم تجزیه کننده کولین ندارد و همین امر سبب تولید تریتیلیامین می شود که بویی شبیه بوی ماهی، زباله، ادرار و تخم مرغ فاسد می شود.
جالب است که این بو از طریق عرق، ادرار، بزاق، خون و هوا و از طریق دهان و بینی دفع می شود.
کسانی که از این مشکل رنج می برند باید سعی کنند از خوردن مواد غذای ای که کولین بالا دارند مثل بروکلی، لوبیا، تخم مرغ، حبوبات، خود داری کنند.
دلیل بوی بد دهان ناشی از مشکلات ژنتیکی
بوی بد دهان در دوران قاعدگی
با ابن که در دوران قاعدگی سطوح باکتری ها در زنان در مقابل مردان در یک سطح می باشد اما تحقیقات نشان می دهد که علت بوی بد دهان در دوران قاعدگی به خاطر سطح پایین بزاق دهان است و این دلیل هورمونی می باشد.
بوی بد دهان ناشی از مصرف دارو
مصرف بسیاری از داروها باعث خشک شدن بزاق دهان می شود و به همبن خاطر رشد باکتری ها در دهان و پشت زبان بیشتر شده و باعث ایجاد بوی بد می شود.
رفع و درمان بوی بد دهان
از بین بردن بوی بد دهان و درمان این مشکل راه های زیادی دارد که بسیاری از آنها به صورت خانگی قابل اجراست که در این باره می توانید به این لینک بروید و بیشتر بدانید.
درمان خانگی بوی بد دهان با سرکه سیب
برای رفع بوی بد دهان در صبح یا پس از خوای کافیست تا مقداری سرکه سیب را داخل دهانتان نگه دارید.
این کار باعث می شود که ph دهانتان به تعادل برسد و اینکه سرکه سیب برای از بین بردن باکتری های دهان مناسب می باشد.
دارچین برای بوی بد دهان
ترکیب 1 قاشق پودر دارچین با عسل و آبجوش و ششو دادن دهان با این مخلوط می تواند بوی بد دهان ناشی از زبان و دهان شما را از بین ببرد.
آلدهین سینامیک موجود در دارچین باعث کاهش میزان باکتری در دهان می شود.
رفع بوی بد دهان با روغن درخت چای
روغن درخت چای یک آنتی اکسیدان قوی برای از بین بردن باکتری ها است.
2 قطره روغن درخت چای را با یک لیوان آب ولرم حل کنید و دهامنات را با آن شستشو دهید. این کار را هر روز صبح انجام دهید تا باعث برطرف کردن بوی بد دهان اول صبح شود.
درمان گیاهی بوی بد دهان ناشی از معده
گیاهان مختلفی برای از بین بردن بوی بد دهان وجود دارد که با پاکسازی دهان و از بین بردن باکتری ها رایحه ی خوش عطری را به دهان باز میگردانند
درمان بوی بد دهان ناشی از معده طب سنتی با این گیاهان و ترکیباتشان قابل حل می باشد.
- دانه رازیانه: نوشیدن دمنوش رازیانه و یا جویدن تخم رازیانه بد از صرف غذا به خاطر خواص ضد میکروبی برای درمان بوی بد دهان مفید می باشد.
- دانه شنبلیله: شنبلیه را دال قوری بریزید آب جوش روی آن بریزید و اجازه دهید دم بکشد و بعد آن را میل کنید.
- میخک: گیاهی با خواص آنتی باکتریال قوی که جویدن آن یا تهیه دمنوش میخک بسیار موثر برای رفع بوی بد دهان می باشد.
- جعغری: کاغیست چند برگ جعفری را بجوید. کلروفیل این گیاه دارای خاصیت ضد باکتریای برای از بین بردن بوی بد دهان می باشد.
چند راهکار ساده برای جلوگیری از بوی بد دهان
مسواک زدن هر روز داندان هایتان و شستشو با فلوراید در بسیاری از موارد باعث جلوگیری از بوی بد دهان می شود.
از خوردن غذاهایی که ادویه زیاد دارند مثل فست فود ها بپرهیزید.
جویدن آدامس راهکار پیش پا افتاده ایست که برای رفع بوی بد دهان بسیار کاربردی است.
زیاد آب بخورید و سعی کنید دهانتان را مرطوب نگه دارید.
اجتناب و دوری کردن از سیگار و الکل به جلوگیری از بوی بد دهان کمک زیادی می کند زیرا که این مواد باعث خشکی زبان و دهان می شوند.