هشدار؛ قارچ غیر پرورشی نخرید!
برخی از روشها و معیارهای سنتی مانند تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ و یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیح برای تشخیص عدم سمی بودن قارچ در همه موارد به شمار نمیرود.
مدیر غذا و دارو دانشکده علوم پزشکی اسدآباد گفت: مردم از خرید قارچ فلهای غیر پرورشی جمعآوری شده توسط افراد بومی خودداری و برای حفظ سلامت خود و خانواده تنها قارچهایی را که توسط مراکز مجاز و در بسته بندیهای دارای مجوز هستند مصرف کنند.
دکتر ساحل قبادی اظهار کرد: هر ساله با شروع فصل بهار و بروز شرایط مساعد در رشد قارچهای خودرو در ابتدای سال متاسفانه با موجی از مسمومیتهای ناشی از مصرف خوراکی قارچهای خودرو و سمی روبرو هستیم که متأسفانه موجب بستری شدن بسیاری از افراد، نارسایی کبد و حتی فوت میشود.
وی با تاکید بر اینکه آموزش عمومی و اطلاع رسانی و هشدارهای به موقع از بروز مسمومیت و مرگ ناشی از قارچ سمی و خودرو پیشگیری میکند، افزود: بر اساس آمار دانشگاه علوم پزشکی کشور در سال ۱۳۹۹ تعداد ۶۹۶ مورد و در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ تعداد ۷۹۷ نفر در اثر مسمومیت با قارچ به بیمارستانهای سطح کشور مراجعه کردند که نشان دهنده تعداد بالای قربانیان و شایع بودن این مسمومیت در کشور است.
قبادی با بیان اینکه مردم از مصرف قارچهای خودرو و مخصوصاً قارچهایی که در کنار تنه درختان بویژه درختان خشک شده میرویند پرهیز کنند، تصریح کرد: شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچشناسی و گیاهشناسی امکانپذیر است بنابراین مردم به توصیههای برخی از افراد در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ توجهی نکنند.
وی با اشاره به اینکه مصرف قارچ توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی نشان دهنده غیر سمی بودن قارچ برای انسان نیست، خاطرنشان کرد: برخی از روشها و معیارهای سنتی مانند تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ و یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیح برای تشخیص عدم سمی بودن قارچ در همه موارد به شمار نمیرود.
قبادی اظهار کرد: برخی از سموم موجود در قارچهای سمی مقاوم به گرما بوده و فرآیندهای آماده سازی غذا مانند کباب کردن، آب پز، سرخ و بخارپز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در آن نیست.
وی با بیان اینکه در صورت بروز علایم و نشانههای گوارشی، چون تهوع، اسهال و استفراغ به صورت تاخیری (۵ تا ۱۲ ساعت پس از مصرف خوراکی قارچهای خودرو) باید هرچه سریعتر بیمار به مرکز درمانی تخصصی مسمومیتها منتقل شود، ادامه داد: در مواردی که علائم گوارشی به صورت تاخیری با فاصله بیش از ۶ ساعت از مصرف قارچ خودرو رخ دهد این دسته از قارچها سمیت به مراتب بیشتری دارند.
مدیر غذا و دارو دانشکده علوم پزشکی اسدآباد با تاکید بر اینکه انتقال سریع بیمار مسموم به یک مرکز درمانی تخصصی مسمومیتها امکان درمان موفقیت آمیز را افزایش میدهد و هرگونه تاخیر در این امر سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار میشود، بیان کرد: با مشاهده علائم و نشانههای بالینی اولیه به ویژه از نوع تاخیری در فردی با سابقه مصرف خوراکی قارچ خودرو از هرگونه خود درمانی و درمان علائمی پرهیز شده و باید بیمار را در اسرع وقت به بیمارستان منتقل کرد.
وی اضافه کرد: بر اساس آمار، هر ساله بیشترین مسمومیتهای ناشی از قارچ سمی در استانهایی، چون کرمانشاه، آذربایجان غربی، لرستان، کردستان، گلستان، همدان، قزوین، چهارمحال و بختیاری، مناطق غربی و کوهستانی و مناطق مرطوب کشور بروز داشته است.