سیر؛ از یونان باستان تا چین

خواص درمانی شگفت انگیز سیر؛ از یونان باستان تا چین

در حال حاضر سیر به طور گسترده برای یک سری از بیماری‌های مرتبط با سیستم قلبی- عروقی از جمله تصلب شرایین، کلسترول بالا، حملات قلبی، بیماری عروق کرونر قلب و فشار خون بالا استفاده می‌شود.

خواص درمانی شگفت انگیز سیر؛ از یونان باستان تا چین

سیر با نام علمی Allium sativum به صورت گسترده به عنوان طعم دهنده در آشپزی استفاده می‌شود، اما طی تاریخ باستان و مدرن نیز در قالب یک ترکیب دارویی قوی و موثر کاربرد داشته است.

سیر از دیرباز برای پیشگیری و درمان انواع ناخوشی‌های جزئی و بیماری‌ها مصرف می‌شود و تا به امروز نیز اثرگذاری مطلوبی از خود برجای گذاشته است.

 

این گیاه متعلق به جنس Allium است و به پیاز، پیازچه، تره فرنگی و موسیر نزدیک است. هزاران سال است که انسان از سیر برای مقاصد مختلف سود می‌برد. برای نمونه مصریان، یهودیان، یونانیان و رومیان باستان سیر را همچون نوشدارو می‌دانستند.

گفتنی است که این ترکیب یکی از مواد طبیعی محبوب نزد مردم چین هم به شمار می‌رود. از آن جایی که تمایل به مصرف سیر در میان آن‌ها بسیار بالاست، موارد سرطانی محدودی در این جمعیت دیده شده است.

طی تاریخ؛ خاورمیانه، شرق آسیا و نپال سیر در درمان برونشیت، فشار خون بالا، سل، اختلالات کبدی، اسهال خونی، نفخ، قولنج، کرم‌های روده ای، روماتیسم و دیابت جایگاه مهمی داشته است. حتی گفته می‌شود که ورزشکاران یونانی پیش از مسابقات المپیک یک دوره طولانی سیر مصرف می‌کردند.


کاربرد‌های علمی و سنتی

در حال حاضر سیر به طور گسترده برای یک سری از بیماری‌های مرتبط با سیستم قلبی- عروقی از جمله تصلب شرایین، کلسترول بالا، حملات قلبی، بیماری عروق کرونر قلب و فشار خون بالا استفاده می‌شود.

امروزه برخی افراد از سیر برای پیشگیری از انواع سرطان‌ها مانند سرطان ریه، پروستات، سینه، معده، رکتوم و روده بزرگ استفاده می‌کنند. البته لازم به ذکر است که فقط برخی از این کاربرد‌ها توسط تحقیقات علمی معتبر پشتیبانی می‌شوند و مابقی آن‌ها بیشتر یافته‌های طب سنتی و تجربی هستند.

یکی از مطالعات منتشر شده در مجله سم شناسی غذایی و شیمیایی هشدار می‌دهد که حرارت دادن حتی به صورت کوتاه مدت، اثرات ضد التهابی عصاره سیر خام تازه را کاهش می‌دهد. این موضوع ممکن است برای افرادی که طعم و بوی سیر تازه را دوست ندارند یا نمی‌توانند آن را تحمل کنند، مشکل ساز باشد.

و، اما برخی از مزایای سیر که توسط پژوهش‌های علمی مورد بررسی قرار گرفته اند:

کاهش ریسک سرطان ریه

بر اساس مطالعه‌ای که توسط مرکز کنترل و پیشگیری بیماری چین انجام شد، افرادی که حداقل دو بار در هفته طی یک دوره مطالعاتی ۷ ساله سیر خام مصرف می‌کردند، ۴۴ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان ریه بودند.

محققان در این مطالعه که به وسیله مجله تحقیقات پیشگیری از سرطان منتشر شده است، با ۱۴۲۴ بیمار مبتلا به سرطان ریه و ۴۵۴۳ فرد سالم مصاحبه حضوری انجام دادند. از آن‌ها در مورد رژیم غذایی و سبک زندگی از جمله مصرف سیر و استعمال سیگار سوال شد.

آن‌ها با توجه به نتایج جمع آوری شده توضیح دادند: "ارتباط محافظتی بین مصرف سیر خام و سرطان ریه با الگوی دوز- پاسخ مشاهده شده است که نشان می‌دهد سیر به طور بالقوه به عنوان یک عامل پیشگیری کننده شیمیایی برای سرطان ریه عمل می‌کند. "

پیشگیری از سرماخوردگی

تیمی از محققان اقامتگاه پزشکی خانواده سنت جوزف ایندیانا، پژوهشی با عنوان «درمان سرماخوردگی در کودکان و بزرگسالان» انجام داده اند که در مجله پزشک خانواده آمریکایی منتشر شده است.

طبق یافته‌ها "استفاده پیشگیرانه از سیر ممکن است دفعات سرماخوردگی را در بزرگسالان کاهش دهد، اما تاثیری بر طول مدت علائم ندارد. " استفاده پیشگیرانه به معنای مصرف منظم آن برای جلوگیری از بیماری است.

هرچند تحقیقاتی وجود دارند که نشان می‌دهند سیر خام بیشترین فواید را دارد، اما مطالعات دیگر هم مصرف کلی آن را چه به صورت خام و چه پخته بررسی کرده و به فواید مشابهی دست یافته اند؛ بنابراین با وجود ٱن که مزایای سیر خام بسیار بیشتر است، اما در صورت عدم تمایل می‌توانید آن را به شیوه‌های دیگری (پخته شده) نیز میل کنید.

آنتی بیوتیک قوی

با استناد به مطالعه‌ای که در مجله شیمی درمانی ضد میکروبی منتشر شده است، یکی از ترکیبات موجود در سیر به نام دی آلیل سولفید ۱۰۰ برابر موثرتر از دو آنتی بیوتیک محبوب در مبارزه با کامپیلوباکتر بوده است.

این باکتری یکی از شایع‌ترین علل عفونت‌های روده‌ای است و دست یابی به چنین یافته‌هایی می‌تواند در درمان انواع بیماری‌ها بسیار نوید بخش باشد.

محافظت از سیستم قلبی- عروقی

سیر ممکن است حاوی مواد شیمیایی محافظ قلب باشد. محققان دانشکده پزشکی دانشگاه اموری دریافته اند که دی آلیل تری سولفید، یکی از ترکیبات موجود در روغن سیر به محافظت از قلب طی اعمال جراحی و همچنین پس از حملات قلبی کمک می‌کند. آن‌ها معتقدند که دی آلیل تری سولفید می‌تواند به عنوان درمانی موثر برای نارسایی قلبی مد نظر قرار گیرد.

دیده شده که گاز سولفید هیدروژن از قلب در برابر آسیب‌های معمول محافظت می‌کند. با این حال، گاز مذکور یک ترکیب فرار است و استفاده از آن به عنوان استراتژی درمانی دشوار خواهد بود. به همین دلیل دانشمندان تصمیم گرفتند که بر دی آلیل تری سولفید در قالب راهی مطمئن‌تر به منظور رساندن مزایای سولفید هیدروژن به قلب تمرکز کنند.

در تحقیقاتی که با استفاده از موش‌های آزمایشگاهی صورت گرفت، مشخص شد: پس از حمله قلبی موش‌هایی که دی آلیل تری سولفید دریافت کرده بودند، در مقایسه با موش‌های گروه کنترل ۶۱ درصد آسیب قلبی کمتری را تجربه کردند.

بر اساس مطالعه دیگری که توسط مجله شیمی کشاورزی و غذایی منتشر شده است، دانشمندان دریافتند که روغن سیر ممکن است به محافظت از بیماران دیابتی مقابل کاردیومیوپاتی نیز کمک کند. کاردیومیوپاتی علت اصلی مرگ و میر میان بیماران دیابتی است. این یک بیماری مزمن میوکارد است که در آن عضله قلب به طور غیر طبیعی ضخیم، بزرگ و سفت می‌شود.

تیم مذکور در ادامه موش‌های آزمایشگاهی دیابتی را تحت تغذیه با روغن سیر و روغن ذرت قرار دادند. آن‌هایی که با روغن سیر تغذیه می‌شدند، نسبت به حیوانات دیگر تغییرات قابل توجهی مرتبط با محافظت در برابر آسیب قلبی را نشان دادند.

محققان مطالعه نوشتند: "در نتیجه، روغن سیر دارای پتانسیل قابل ملاحظه‌ای برای محافظت از قلب در برابر کاردیومیوپاتی ناشی از دیابت است. "

با این حال در راستای تایید قطعی این دسته از یافته ها، به مطالعات انسانی بیشتری نیاز خواهد بود.

از جمله دیگر فواید فوق العاده سیر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- مبارزه با سرطان مغز

- استئوآرتریت مفصل ران

- کاهش کلسترول و فشار خون

- سرطان پروستات

2

منبع: عصر ایران
دیدگاه شما
منتخب سردبیر