ورم انگشت ها کی خطرناک میشه؟+ علت و دلایل
شاید شماهم متوجه ورم در انگشتان دست و پای خود شده باشید و دلیل این اتفاق را ندانید. ورم انگشتان به دلایل مختلفی ایجاد می شود که خوب است آنهارا بشناسید.
ورم انگشتان به علت های گوناگونی ایجاد می شوند و عوامل مختلفی مانند ضربه،
عفونت و نقرس و... سبب ایجاد تورم انگشتان می گردند. ورم انگشتان یک علامت هشدار دهنده است مخصوصا اگر با علائمی مانند قرمزی و درد همراه باشد. در این بخش از بهداشت و سلامت شما را با علل مختلف ورم انگشتان آشنا خواهیم کرد.
ورزش و گرما
قلب، ریهها و ماهیچهها به اکسیژن برای سوخت رسانی در تمرینات نیاز دارند. بنابراین، خون بیشتری به این قسمت ها می رود و کمتر به سمت دست ها جریان می یابد. رگ های خونی کوچک به این تغییر واکنش نشان می دهند و منبسط شده و این باعث تورم انگشتان می شود. چنین چیزی زمانی اتفاق می افتد که در هوای گرم و هنگام ورزش بدن گرم می شود و زمان خنک شدن، رگ های خونی پوست متورم تا گرما از سطح پوست خارج شود و این کاملا طبیعی است.
صدمه
یکی از علل ورم انگشتان صدمه دیدن آنهاست، ممکن است رباط تان پاره یا انگشتتان رگ به رگ شده باشد یا دررفتگی یا حتی شکستگی استخوان داشته باشید. اگر آسیب خیلی جدی نیست، کمپرس یخ، استراحت و داروهای ضد درد بدون نسخه ممکن است کافی باشد. اگر نمی توانید انگشت خود را صاف کنید تب یا درد شدید دارید به پزشک اطلاع دهید.
عفونت
سه موردی که می تواند باعث تورم انگشتان شود عبارتند از:
هرپتیک ویتلو
عفونت تبخال که باعث ایجاد تاول های کوچک، متورم و خونی روی انگشتان می شود.
پارونیشیا
عفونتی در پایه ناخن که ناشی از باکتری یا قارچ است.
عفونت دردناک پر از چرک در نوک انگشت
اگر عفونت انگشتان به موقع درمان نشود، می تواند در سایر قسمت های بدن گسترش یابد.
آرتروز
آرتریت روماتوئید (RA) پوشش مفاصل را تحت تأثیر قرار می دهد و باعث تورم، درد و سفتی می شود. علائم ابتدا در مفاصل دست ظاهر می شود و سپس هر دو دست را درگیر می کند.آرتریت پسوریاتیک می تواند افرادی را که به بیماری پوستی به نام پسوریازیس مبتلا هستند، درگیرکند و اغلب باعث تورم سوسیس مانند در انگشتان دست و پا می شود. هر دو نوع آرتریت جدی هستند و بدون درمان می توانند باعث آسیب مفاصل و سایر مشکلات بدن شوند.
نقرس
نقرس عمدتاً افرادی را تحت تاثیر قرار می دهد که میتوانستند گوشت، غذاهای دریایی زیادی بخورند. این بیماری باعث درد و تورم شدید، معمولاً در شست پا می شود اما، می توانید شاهد آن در هر مفصلی از جمله انگشتان خود باشید و زمانی اتفاق می افتد که اسید اوریک بیش از حد در خون شما کریستال هایی را در مفصل ایجاد کند. داروها می توانند به کاهش درد و جلوگیری از حملات بیشتر کمک کنند.
داروها
برخی داروها موجب تورم و پف انگشتان می شود. این داروها عبارتند از:
- قرص های مسکن بدون نسخه مانند آسپرین ، ایبوپروفن و ناپروکسن
- استروئیدها
- داروهای خاص برای افراد مبتلا به دیابت یا فشار خون بالا
- داروهای اعصاب مانند گاباپنتین و پره گابالین
- درمان های هورمونی با استروژن یا تستوسترون
پف کردن انگشتان ناشی از دارو معمولاً یک بیماری جدی نیست اما، اگر نگران هستید با پزشک خود صحبت کنید.
سندرم تونل کارپال
سندرم تونل کارپال در اثر وارد آمدن فشار بر عصب مدیان (میانی) ایجاد می شود. تونل کارپ، گذرگاهی باریک می باشد که توسط استخوان ها و رباط های موجود در کف دست، احاطه شده است. افراد مبتلا به سندرم تونل کارپال ممکن است احساس درد، سوزن سوزن شدن یا بی حسی نیز داشته باشند. انجام حرکات یکسان دست می تواند باعث سندرم تونل کارپال شود، این عارضه قابل درمان است و معمولاً آسیب دائمی ایجاد نمی کند.
انگشت ماشه ای
انگشت ماشه ای یا تریگر فینگر وضعیتی است که در آن یکی از انگشتان شما در موقعیت خمیده قرار میگیرد. انگشت شما ممکن است با یک ضربه خم و یا راست شود یعنی مثل یک ماشه که کشیده و آزاد شود. انگشت ماشه ای زمانی اتفاق می افتد که در اطراف تاندون تورم وجود دارد. این بیماری گاهی اوقات پس از عمل جراحی در افراد مبتلا به سندرم تونل کارپال اتفاق افتاده و در دیابتی ها نیز شایع تر است. انگشت ماشه ای ممکن است به خودی خود بهتر شود.
بیماری کلیوی
کلیه ها مواد زائد و مایعات اضافی بدن را دفع می کنند، اگر اینکار توسط کلیه ها به درستی انجام نشود، یکی از اولین نشانه های آن پف کردن انگشتان، پاها و اطراف چشم است. اگر دیابت یا فشار خون بالا دارید، احتمال ابتلا به بیماری کلیوی بیشتر است پس این مشکلات را کنترل تا از کلیه های خود محافظت یا از بدتر شدن بیماری جلوگیری کنید. اگر کلیه های شما به اندازه کافی خوب کار نکنند نیاز به پیوند یا دیالیزخواهید داشت.
بارداری
در زمان بارداری، می توانید شاهد تورم انگشتان پا و دستتان باشید اما، تورم ناگهانی به خصوص در دست ها و صورت می تواند نشانه پره اکلامپسی باشد. این فشار خون از نوعی خطرناک است که ممکن است در نیمه دوم بارداری و گاهی بعد از زایمان اتفاق بیافتد که به آن پره اکلامپسی پس از زایمان نیز گفته می شود. این مشکل بر کلیه ها تأثیر می گذارد و باعث تورم می شود و همچنین ممکن است موجب سردرد ، شکم درد و مشکل بینایی گردد.
بیماری سلول داسی شکل
گلبول های قرمز معمولی شبیه دونات و انعطافپذیر هستند. در اثر ابتلا به بیماری سلول داسی شکل، سلول ها سفت و هلالی شکل می شوند. این سلول ها در رگهای خونی کوچک گیر و جریان خون را مسدود می کنند و در دست و پا باعث تورم دردناک می شوند. سلول داسی شکل یک بیماری مادام العمر است سایر مشکلات آن عبارتند از عفونت، کم خونی ، سکته مغزی و نابینایی.
لنف ادم
این تورم زمانی اتفاق می افتد که مایع در سیستم لنفاوی نتواند به خوبی تخلیه شود. این تورم گاهی اوقات یکی از عوارض جانبی درمان سرطان، است. زنان مبتلا به سرطان سینه اغلب غدد لنفاوی زیر بغل خود را برای بررسی سرطان برمی دارند، همین امر جریان لنف را مختل می کند و می تواند منجر به تورم در بازوها و دست ها شود. تشعشع نیز می تواند به گره ها آسیب برساند و مشکل را بدتر کند. لنف ادم ممکن است در هر زمانی پس از درمان رخ دهد و نمی توان آن را درمان کرد اما، قابل مدیریت است.
بیماری رینود
بیماری رینود مشکلی نادر است که عروق خونی انگشتان دست و پا را تحت تاثیر قرار می دهد. وقتی سردتان است یا استرس دارید عروق خونی شما تنگ شده و کمبود جریان خون باعث یخ زدگی و درد انگشتان دست تان می شود و ممکن است انگشتانتان سفید یا آبی شوند. وقتی رگ ها باز می شوند و خون برمی گردد، انگشتان شما می توانند لرزش داشته و متورم شوند. در موارد جدی، نبود جریان خون می تواند باعث ایجاد زخم یا حتی مرگ بافت شود.
اسکلرودرمی
اسکلرودرمی یک بیماری سیستم ایمنی است که بدن را فریب می دهد تا پروتئینی به نام کلاژن تولید کند و این باعث ضخیم و سفت شدن پوست می شود و می تواند سایر قسمت های بدن را تحت تاثیر قرار دهد. در این بیماری ممکن است دستان شما سفت شوند و انگشتانتان مانند سوسیس پف کنند. برخی افراد علائم خفیفی دارند و در موارد جدی تر، اندام ها ممکن است آسیب ببینند. اسکلرودرمی از بین نمی رود اما، قابل درمان است.
نگهداری مایعات
تورم زمانی اتفاق می افتد که مایعات بدن در بافت ها یا مفاصل تجمع می یابند. گاهی اوقات ممکن است انگشت کوچک شما پف کرده باشد یا در کشیدن حلقه ی خود مشکل داشته باشید. مصرف غذاهای نمکی می تواند یکی از دلایل آن باشد و این معمولاً جای نگرانی ندارد اما مواقع دیگر، انگشتان و دستهای متورم شما میتواند نشانه یک مشکل سلامتی باشد که به توجه تان نیاز دارد.
آلرژی
انگشتان متورم می تواند ناشی از درماتیت تماسی، یک واکنش آلرژیک ناشی از تماس مستقیم پوست با یک وسیله خانگی مانند صابون، عطر، مواد آرایشی، مواد شوینده حاوی یک آلرژن یا با یک محرک محیطی مانند پیچک سمی باشد. اگر تورم انگشتان فرد همزمان با قرار گرفتن در معرض یک محرک بالقوه باشد، ممکن است یک واکنش آلرژیک علت اصلی آن باشد. شناسایی عامل تحریک کننده برای جلوگیری از واکنش های بعدی ضروری است و فرد مبتلا می تواند با شستن دست های خود با آب خنک و صابون ملایم و بدون عطر تحریک را کاهش دهد. تورم ناشی از درماتیت تماسی معمولاً در عرض دو تا سه هفته از بین می رود.
بیماری خودایمنی
بیماری های خودایمنی مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک، آرتریت روماتوئید، پسوریازیس، اسکلرودرمی زمانی رخ می دهند که سیستم ایمنی به اشتباه به سلول های سالم بدن حمله می کند و باعث التهاب کل بدن، از جمله انگشتان دست می شود. هنگامی که فرد مبتلا به لوپوس دچار تورم انگشتان می شود، اغلب درد مفاصل، خستگی، کاهش وزن ناخواسته و بثورات مالاریا را همراه دارد که روی گونه ها و پل بینی به شکل پروانه ظاهر می شود.
تومور
تومورهای بدخیم (یعنی سرطانی) و تومورهای خوشخیم (یعنی غیرسرطانی) پوست، بافت نرم یا استخوان می توانند باعث تورم انگشت شوند. تومورهایی که ممکن است منجر به تورم انگشتان شوند عبارتند از فیبروم به عنوان مثال، یک تومور خوشخیم متشکل از بافت فیبری یا همبند، لیپوم ها یعنی توده های چربی خوشخیم و ملانوم ها به عنوان مثال، سرطانی که از ملانوسیت ها، سلول هایی که رنگدانه تولید می کنند. اگر تومور یکی از دلایل مشکوک تورم انگشت باشد فرد باید به سرعت مورد ارزیابی قرار گیرد تا مشخص شود آیا تومور بدخیم است، بنابراین می توان اقداماتی را برای جلوگیری از گسترش تومور به سایر قسمت های بدن انجام داد. درمان زودهنگام ممکن است از فشردگی عصب و تغییر شکل و تخریب مفصل جلوگیری کند.
آیا کم آبی باعث تورم انگشتان می شود؟
کم آبی معمولا باعث تورم انگشتان نمی شود. در واقع، نوشیدن مقادیر بیش از حد آب، شاید در طول یک ماراتن یا سایر ورزشهای شدید، میتواند منجر به هیپوناترمی، احتباس بیش از حد آب شود که باعث کاهش غیرمعمول سطح سدیم می گردد. هیپوناترمی می تواند منجر به تورم انگشتان شود. تورم انگشتان و دست ها ناشی از هیپوناترمی معمولاً با استفراغ و علائم رفتاری همراه است.
چگونه ورم انگشتان دست را درمان می کنید؟
درمان انگشتان متورم به طور کلی شامل استراحت دادن به ناحیه آسیب دیده، گذاشتن یخ، فشرده کردن ناحیه با بانداژ و بالا بردن اندام آسیب دیده است. یخ می تواند به کاهش تورم پس از آسیب کمک کند، فشرده سازی همچنین می تواند تورم را کاهش دهد و مایع جمع شده در ناحیه را از بین ببرد و ارتفاع به رگ های خونی کمک می کند مایع را از ناحیه آسیب دیده دور کنند.
اگر مفصل آسیب دیده باشد، استفاده از آتل برای بی حرکت کردن ناحیه می تواند تحریک بیشتر ناشی از حرکت و استفاده بیش از حد را محدود کند.
علاوه بر این، بهتر است علت تورم را بیابید اگر تورم به دلیل یک بیماری زمینهای باشد، درمان آن ضروری است، پزشک همچنین میتواند یک داروی ادرارآور تجویز که مایع اضافی را از بدن خارج کند. اگر تورم به دلیل یک توده مانند تومور باشد پزشک ممکن است جراحی را برای برداشتن پیشنهاد دهد. اگر رژیم غذایی فرد یک عامل باشد، کاهش مصرف نمک در رژیم غذایی توصیه می شود.