اختلال | خود زشت پنداری

خود زشت پنداری چه نوع اختلالی است؟

وقتی به طور مدام از چهره و اندام خود انتقاد کنیم در طی بازه زمانی نامشخص دچار اختلال خود زشت پنداری میشویم

خود زشت پنداری چه نوع اختلالی است؟

 اختلال خود زشت پنداری یا بد شکلی در بین آقایان و بیشتر در خانم‌ها بسیار شایع است. در این مطلب حذف داغبه بیان اختلال خود زشت پنداری در افراد می‌پردازیم.

اختلال خودزشت پنداری چیست؟

اختلال خود زشت انگاری اختلالی است که در آن افراد بر این باور هستند که زشت بوده و نقایصی در ظاهر آن‌ها وجود دارد.

بیشترین نگرانی افراد مبتلا به اختلال بد شکلی بدن چیست؟

تمرکز بیشتر این افراد بر روی سر و صورت است. و معمولا نگرانی‌هایی که دارند بیشتر در مورد پوست، شکل و اندازه بینی و موهای آن‌ها است. اکثر این افراد درمهمانی‌ها چندین بار لباس خود را عوض می‌کنند. رژیم‌های سختی می‌گیرند، برنزه شدید می‌کنند، وزنه می‌زنند و عمل جراحی زیبایی انجام می‌دهند. این علائم می‌تواند آسیب‌های جدی به فرد وارد کند زیرا انجام این کارها حالت بیمارگونه به خود گرفته است.

علائم بیماری خود زشت انگاری یا بدشکلی بدن

افرادی که اختلال خود زشت پنداری دارند در پاسخ به نگرانی‌های ظاهری، نقاط بدن خود را با دیگران مقایسه می کنند. یعنی اگر به بینی خود حساس هستند دائم بینی خود را با دیگران مقایسه می‌کنند. در آینه ظاهر خود را زیاد چک می‌کنند یا اینکه نقایص خود را از دیگران پنهان می‌کنند. مثلا اگر به بینی خود حساس هستند از آرایش و گریمی استفاده می‌کنند که آن را بپوشانند. اگر به کچلی خود حساس هستند از کلاه گیس استفاده می‌کنند.

آیا جراحی باعث آرام شدن ذهن افراد مبتلا به این اختلال می‌شود؟

اگر با انجام اعمال جراحی آرامشی رخ دهد، موقتی است، چون اختلال خود زشت پنداری همچنان وجود دارد و درمان نشده است. بنابراین دوباره ممکن است فرد به قسمت دیگری از بدن خود حساس شود یا همان نقطه‌ای را که عمل کرده است دوباره مورد پسندش نباشد. البته ناگفته نماند که همه افرادی که اقدام به انجام عمل جراحی زیبایی می‌کنند مبتلا به این اختلال نیستند.

آیا اختلال خود زشت پنداری قابل پیشگیری است؟

این بیماری قابل پیشگیری نیست اما قابل درمان است. بهترین درمان مراجعه به روانپزشک و استفاده از دارو و روان درمانی است. در صورت عدم مراجعه به روان‌پزشک چه مشکلاتی گریبان‌گیر فرد مبتلا به خود زشت پنداری خواهد شد؟

اگر این بیماری درمان نشده و پیشرفت کند، اوایل ممکن است نگرانی در مورد یک یا چند نقطه از بدن باشد اما در ادامه روند بیماری اشتغال ذهنی فرد در مورد ۵ تا ۷ نقطه از بدن خواهد بود.

اختلال خود زشت پنداری در افراد

دوره درمان بیماری خود زشت پنداری چقدر طول می‌کشد؟

دوران درمان‌شناختی و رفتاری بیش از ۱۰ تا ۲۰ جلسه می‌تواند باشد. درمان دارویی ۶ ماه تا یکسال زمان لازم دارد و در موارد عود بیماری مدت زمان فرق می‌کند.

نحوه برخورد اطرافیان با فرد مبتلا به اختلال بدشکلی بدن باید چگونه باشد؟

تاییدی که دیگران با آن‌ها می‌دهند بیشتر به‌عنوان سم عمل می‌کند. زمانی که افراد مبتلا با این بیماری وارد پروسه درمان غیردارویی می‌شوند، درمانگر به آن‌ها می‌گوید که دنبال تایید دیگران نباشند.

شیوع و بروز این اختلال در زنان و مردان چگونه است؟

متوسط شروع این اختلال در سن نوجوانی بوده و در زنان بیشتر از مردان مشاهده می‌شود. میزان شیوع آن در جوامع حدود ۷/۱ تا ۴/۲ درصد است که متوسط آن ۲ درصد است. یعنی از هر صد نفر دو نفر با این اختلال مبتلا هستند. اختلال خود زشت پنداری در پسران با کم پشت شدن موها، سایز کوچک آلت و حجم عضلانی کم باعث خود درگیری ذهنی می‌شود. در دختران نیز با وزن، سینه‌ها، لگن، پاها و موهای بیش از حد در بدن اشتغال ذهنی ایجاد می‌کند. دخترها هم با احتمال بیشتری بدن خود را مخفی کرده و خود را در آینه چک می‌کنند. شیوع بیماری در هر دو جنس خود را به این شکل نشان می‌دهد.

اختلال بدشکلی بدن

منبع: دلتا
دیدگاه شما
منتخب سردبیر