پدیده خودفریبی : چطور خودمان را گول بزنیم تا حس بهتری داشته باشیم؟
4راهکار وجود دارد که می توانید از آنها برای خودفریبی و دروغ گفتن به خودتان استفاده کنید تا با کمک آنها، احساس بهتری نسبت به خودتان داشته باشید.
4راهکار وجود دارد که می توانید از آنها برای خودفریبی و دروغ گفتن به خودتان استفاده کنید تا با کمک آنها، احساس بهتری نسبت به خودتان داشته باشید.
ممکن است فکر کنید برخی چیزها فقط بر دیگران تأثیر می گذارد و به شما ربطی ندارد؛ چیزهایی مثل رانندگی بد. یا شاید هنگام برنامه ریزی برای تعطیلات فقط به لذت خود فکر می کنید و تأثیرات محیطی را در نظر نمی گیرید. این ها هر دو نشانه خودفریبی هستند – یعنی دروغ گفتن به خودتان
خودفریبی بخشی طبیعی از زندگی است. همانطور که همه گاهی دلشان خواسته با سرعت زیادی ماشین برانند یا تصمیم گرفته اند هنگام برنامه ریزی برای تعطیلات به جای قطار، سوار هواپیما شوند.
خودفریبی در افکار شما رخنه می کند و گاهی حتی متوجه نمی شوید که دارید خودتان را گول می زنید.
فرانچسکو مارکی از دانشگاه آنتورپ و آلبرت نیون از دانشگاه روهر بوخوم چهار استراتژی رایج را که مردم برای دروغ گفتن به خود استفاده می کنند، تجزیه و تحلیل کرده است. آنها در مجله “روانشناسی فلسفی” نحوه عملکرد این استراتژی ها را شرح می دهند.
آلبرت نیوئن گفت: «همه به خودشان دروغ میگویند و این غیرمعمول نیست.» خودفریبی معلوم می کند که افراد به یک باور خاص پایبند هستند، حتی اگر شواهد محکمی بر خلاف آن وجود داشته باشد.
-
خودفریبی با نوسازی دوبارۀ باورها
به عنوان مثال، اگر پدری متقاعد شود که پسرش دانشآموز خوبی است و پسرش نمرات ضعیفی می گیرد، ممکن است بگوید که موضوع آنقدر مهم نیست یا معلم مطالب را به خوبی توضیح نداده است.
-
خودفریبی با انتخاب شواهد
این بدان معنی است که مردم دوست دارند حقایقی را انتخاب کنند که از باورهای آنها حمایت می کند و برعکس، دوست دارند از هر چیزی که با اعتقادات آنها مخالف است اجتناب کنند.
فرانچسکو مارکی برای توضیح این موضوع مثال بالا را توضیح داد.
برای مثال، اگر معلم ریاضی مهربان پسرتان با احتیاط به او اشاره کرد که پسرش با او کنار نمی آید، اما پدر انتظار داشت در صورت وجود هر مشکلی توضیح شفافی بدهد، ممکن است مراقبت و مهربانی معلم را به عنوان ارزیابی مثبت از توانایی های پسرش تعبیر کند.
-
خودفریبی با رد شواهد
اینجاست که مردم حقایقی را که ممکن است باورهای خودشان را نفی کند، بی اعتبار می کنند. این کار اغلب با تردید در اعتبار منبع انجام می شود.
ممکن است پدر به سادگی از سوال کردن در مورد نمرات امتحان ریاضی بعدی خودداری کند. چرا؟ خب، از آنجایی که معلم از نظر او بی کفایت است، امتحانات در هر صورت چیزی در مورد توانایی های فرزندش نمی گوید.
-
خودفریبی با تولید شواهد
این حالت زمانی اتفاق می افتد که استراتژی های قبلی دیگر کار نمی کنند. به عنوان مثال، وقتی که معلم ریاضی به پدر نزدیک شود و توضیح می دهد که پسر در حال حاضر به خوبیِ دیگران در کلاس با او کنار نمی آید. سپس ممکن است پدر سعی کند این توضیح را دوباره تفسیر کند، شاید بگوید پسرش باهوش است اما در این لحظه قادر به نشان دادن کامل پتانسیل خود نیست.
2