تشخیص یک عارضه قلبی بیعلامت با اپلواچ
الگوریتم جدیدی که توسط محققان "مایو کلینیک" (Mayo Clinic) ساخته شده است، میتواند به طور مؤثر بیمارانی را که دچار نارسایی قلبی هستند، با استفاده از دادههای جمعآوری شده توسط ساعت هوشمند اپل تشخیص دهد. آزمایش گستردهای اکنون در حال انجام است تا کاربرد بالینی این الگوریتم در یک میلیون نفر آزمایش شود.
به نقل از نیواطلس، در حالی که شرکت اپل در سال ۲۰۱۸ قابلیت اندازهگیری نوار قلب (ECG) بوسیله ساعتهای هوشمند خود را معرفی کرد، اما به تازگی این فناوری شروع به ارائه گزارشهای معناداری در مورد سلامت افراد کرده است. اگرچه این قابلیت ساعتهای هوشمند اپل در حال حاضر قادر به تشخیص نوعی آریتمی قلبی موسوم به فیبریلاسیون دهلیزی (Atrial fibrillation) است، اما هنوز هم توصیه میشود که از این ساعت به عنوان ابزاری کمکی برای تشخیص نارساییهای قلبی در کنار مراجعه به پزشک استفاده شود.
آزمایش نوارقلب سنتی با قرار دادن حداکثر ۱۲ الکترود بر روی قسمتهای مختلف بدن انجام میشود. این الکترودها به پزشکان اجازه میدهد تا فعالیت الکتریکی قلب را ثبت کنند و به دنبال آن ناهنجاریهای مختلف قلبی را تشخیص دهند.
سیستم ثبت نوار قلب اپل واچ تنها دادهها را از روی یک نقطه بر مچ دست کاربر جمعآوری میکند، بنابراین مطمئناً هرگز نمیتواند به اندازه یک آزمایش تخصصی با ۱۲ الکترود دقیق باشد. برای تبدیل دادههای نوارقلب اپلواچ به دادههای مفید بالینی، محققان باید به الگوریتمهای هوش مصنوعی روی آورند که برای شناسایی سیگنالهای کوچک در دادهها طراحی شدهاند.
چند سال قبل، گروهی از محققان "مایو کلینیک" الگوریتم جدیدی را توسعه دادند که میتوانست به طور خودکار یک بیماری قلبی که به عنوان "اختلال عملکرد بطن چپ" (Left ventricular dysfunction) یا پمپاژ ضعیف قلب شناخته میشود را با استفاده از دادههای نوار قلب سنتی تشخیص دهد. این عارضه اغلب بدون علامت است و تخمین زده میشود که نزدیک به هفت میلیون آمریکایی به آن مبتلا باشند.
"پل فریدمن" (Paul Friedman)، محقق "مایوکلینیک" که روی این پروژه کار میکند، توضیح داد: اختلال عملکرد بطن چپ ۲ تا ۳ درصد از افراد در سراسر جهان و تا ۹ درصد از افراد بالای ۶۰ سال را مبتلا میکند و ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد یا با تنگی نفس، تورم پاها یا تپش قلب همراه باشد. نکته مهم این است که وقتی متوجه شویم این عارضه وجود دارد، درمانهای نجات دهنده و پیشگیری کننده از علائم زیادی برای آن وجود دارد.
تحقیقات جدید که هنوز در مجله معتبری منتشر نشده، به تازگی در کنفرانس انجمن ریتم قلب (Heart Rhythm Society) ارائه شده است.
محققان الگوریتمی را که قبلا توسعه داده شده بود، به گونهای سازگار کردند که دادههای تک الکترودی اپل واچ را به گونهای مؤثر که گویی از یک دستگاه ۱۲ الکترودی به دست آمده، تفسیر کند.
محققان در یک مطالعه اولیه ۶ ماهه کوچک به بررسی دادههای تعدادی از شرکت کنندگان پرداختند. شرکتکنندگان حجم زیادی از دادههای نوار قلب را به همراه دادههای اپلواچ به اشتراک گذاشتند تا آزمایش کنند که الگوریتم جدید چقدر در تشخیص پمپاژ ضعیف قلب مؤثر است.
در اوایل ماه آوریل، مایو کلینیک مطالعه گستردهای را به منظور آزمایش طیف وسیعی از الگوریتمهای طراحی شده برای پیش بینی بیماریهای قلبی با استفاده از دادههای نوار قلب اپل واچ، آغاز کرد. امید میرود که در این مطالعه یک میلیون نفر شرکت کرده و به مدت یک سال تحت نظر قرار بگیرند و دادههای ساعت هوشمند خود را به یک پایگاه داده ناشناس ارائه دهند. این دادهها با سوابق پزشکی هر شرکت کننده برای ارزیابی کیفیت پیشبینیهای الگوریتم هوش مصنوعی مقایسه خواهد شد.
بنابراین، در بهترین حالت، احتمالاً یک یا دو سال طول میکشد تا اپل واچ بتواند افراد مبتلا به این بیماری خاص قلبی را تشخیص دهد. با این وجود، "فریدمن" خوشبین است که این نوع فناوری هوش مصنوعی پزشکی را در آینده متحول خواهد کرد، زیرا ابزارهای پوشیدنی ارزان قیمت به طور فزایندهای قادر خواهند بود بیماریهای جدی را در مراحل اولیه بدون نیاز به مراجعه بیماران به بیمارستان و انجام آزمایشهای گران یا طاقت فرسا تشخیص دهند.
انتهای پیام