دهم اردیبهشت، جشن چلمو فرخنده و شادباش
در میان ایرانیان نوروز از چنان ارزشی برخوردار بود که روزهای گوناگون در پیوند با نوروز بهانهای برای برگزاری جشن و شادی بودند.
دهم اردیبهشت، جشن چلمو فرخنده و شادباش
"جشن چهلم نوروز" که به آن "جشن چلمو" هم میگویند، چهل روز پس از آغاز نوروز و در "آبانروز" از اردیبهشت(دهم اردیبهشت) در ایران باستان برگزار میشد. خوشبختانه هنوز این جشن در شهرهای شیراز و پاریز(در نزدیکی کرمان) به شیوههای دیگری برپا میشود. چلمو آغاز جشن پنج روزهی "میانبهار" بود.
در میان ایرانیان نوروز از چنان ارزشی برخوردار بود که روزهای گوناگون در پیوند با نوروز بهانهای برای برگزاری جشن و شادی بودند. بهویژه اگر با روزهای سرسبز و خوشآبوهوای بهار همزمان میشدند. جشنهای ایرانی در بهار همگانی و در دامان دشتها برپا میشدند. از سویی شمارهی چهل، میان ایرانیان وَرجاوَند(مقدس) بود و این جشنها به دستهبندی روزها و ماهها میانجامید.
آنچه ما امروز دربارهی آیینهای جشن چلمو میدانیم آیینهایی است که در سدههای گوناگون به این جشن پیوند خوردند. برای نمونه در شیراز و در کنار چشمهی سعدی زنان و مردان جداگانه آبتنی میکردند و این آبتنی بر پایهی باوری کهن بود که یک ماهی سر از آب بیرون میآورد و انگشتری زرین با خود میآورد که نشانهی بخت بلند است.