حکم خوردن قرص در حال روزه
خوردن قرص و دارو در حال روزه چه حکمی دارد؟
احکام خوردن قرص و استفاده از دارو در حال روزه :
در بین عمل های عبادی مسلمانان، روزه از شاخص ترین آن ها است. سفارش فراوان بر منزلت ماه مبارک رمضان سبب شده است که این ماه و اعمال آن بین مسلمانان از جایگاه ویژه ای برخوردار باشد.
دین اسلام روزه گرفتن را بر مسلمانان واجب نموده است اما افراد بیمار و افراد ناتوان از این امر مستثنی هستند. و روزه گرفتن افراد بیمار مخالفت از دستورات الهی می باشد.
همانطور که می دانید، از یکی از مبطلات روزه خوردن و آشامیدن است. این خوردن و آشامیدن هر چیزی می تواند باشد، قرص، شربت و ... حتی اگر قرصی که حتما باید در طول روز خورده شود، روزه را باطل می کند. در ادامه شما را با حکم خوردن قرص و دیگر داروها در حال روزه آشنا می کنیم.
پرسش : بیمارى که در طول روز تنها به خوردن چند قرص نیاز دارد، در حالى که گرفتن روزه برایش ضرر ندارد؛ آیا خوردن تنها چند قرص روزه را باطل می کند؟
پاسخ همه مراجع: آرى، روزه او باطل مى شود.
پرسش : آیا افراد بیمار می توانند در حین روزه، قرص خورده و روزه را ادامه بدهند؟
پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : خوردن قرص ، روزه را باطل می کند، چنانچه امکان تغییر ساعت استفاده از آن، به قبل از اذان صبح و بعد از اذان مغرب وجود داشته باشد و این کار برای بدن ضرر نداشته باشد باید روزه بگیرد، در غیر اینصورت نباید روزه بگیرد.
پرسش: آیا خوردن قرص روزه را باطل می کند؟ آیا کسى که بیمار باشد و طبق دستور پزشک باید در بین روز سه بار قرص مصرف کند می تواند روزه بگیرد؟
آیت الله خامنه ای: بله روزه باطل است. آن فرد نمی تواند روزه بگیرد.
پرسش : آیا خوردن قرص فشار خون در حال روزه جایز است یا خیر؟
پاسخ آیت الله خامنه ای : اگر خوردن آن در ماه رمضان براى درمان فشار خون ضرورى باشد، اشکال ندارد، ولى با خوردن آن روزه باطل مى شود.
پرسش : آیا قرص زیر زبانی یا داروهایی که از راه بینی کشیده می شوند، روزه را باطل می کند ؟
پاسخ آیت الله خامنه ای : احتیاط واجب آن است که روزهدار از مواد مخدری که از راه بینی یا زیر زبان جذب میشود خودداری کند.
حکم خوردن قرص و استفاده دارو در حال روزه بودن
پرسش : زمانی که پزشک قرص تجویز کرد. باید این قرص را در وقتی که پزشک گفته است مصرف کنیم یا می توانیم آن را بعد از افظار مصرف کنیم ؟ یا می توانم در وقتش (زمانی که روزه ام) بخورم و دیگر چیزی نخورم؟
پاسخ آیت الله سیستانی : اگر ضرری مترتب نمی شود وقت افطار بخورید و اگر در روز خوردید روزه شما باطل می شود. (با پزشک خود مشورت کنید)
پرسش : استفاده از اسپری که از طریق دهان وارد ریه شخص بیمار شده و موجب تسکین حال او می شود و گاهی بیمار مجبور می شود در یک روز چندین بار از آن استفاده کند، آیا با وجود استفاده از این دارو، روزه گرفتن جایز است؟ با توجه به اینکه استفاده نکردن از آن غیرممکن و یا بسیار سخت خواهد بود.
پاسخ آیت الله خامنه ای : وسیله مذکور اگر صرفا برای بازکردن راه تنفسی استفاده میشود، مبطل روزه نیست.
پرسش: اینجانب برای اینکه بتوانم تمام ماه مبارک رمضان را روزه بگیرم از قرص ضد بارداری استفاده می کنم. اما متاسفانه در یک شب که نتوانسته بودم سحر بیدار شوم و نتواتنستم از قرص استفاده کنم در اثر غفلت و عدم آشنائی با مساله شرعی (به خاطر اینکه دوره ماهانه ام اغاز نشود) صبح بعد از اذان قرص را خوردم و بعد برای رفع ناراحتی معده که در اثر استفاده از قرص بوجود آمد اندکی غذا هم مصرف کردم و بعد تا افطار چیزی نخوردم. آیا به خاطر این اشتباه باید کفاره هم بدهم یا خیر؟
پاسخ آیت الله سیستانی : اگر اطمینان داشت که خوردن آن جایز است فقط آن روز را قضا کند.
داروهایی که استفاده از آنها روزه را باطل نمی کند
داروهای زیر را بیشتر علمای دین و مراجع تقلید توافق داشتند که در صورت استفاده روزه ی فرد روزه دار باطل نمی شود. این داروها عبارتند از :
• تمام داروهایی که از طریق پوست جذب بدن می شوند یا به صورت موضعی اثر می کنند، مانند پمادها، کرم ها و پلاسترها و مشمع های دارویی
• استفاده از قطره های چشم، گوش و بینی
• استعمال انواع شیاف ها و پمادهای مقعدی یا واژینال
• تزریقات زیرپوستی، عضلانی، مفصلی و حتی داخل رگی به جز از تزریق محلول های غذایی و نیز داروهای تقویتی که موجب باطل شدن روزه داری می شوند (نظر شرعی مراجع تقلید در مورد داروهای تزریقی داخل رگ متفاوت است).
• گاز اکسیژن که به صورت استنشاقی مصرف می شود
• قرص های زیرزبانی مانند نیتروگلیسیرین (در مورد این داروها نیز نظرات شرعی مراجع تقلید متفاوت است).
• مصرف انواع دهان شویه ها، قرقره دار یا اسپری های دهانی مثل داروهای آسم، به این شرط که چیزی به درون معده فرو نبرند (در این موارد نظر شرعی مراجع تقلید متفاوت است)