اصول صحیح نگهداری سرکه سیب
سرکه سیب یکی از مواد پر کاربرد به ویژه در آشپزی، پخت نان و همین طور تهیه ماریناد، سس ها و حتی نوشیدنی ها می باشد که در همه دنیا شناخته شده است. با توجه به فواید زیاد سرکه سیب خیلی از خانم های خانه دار تلاش می کنند همیشه یک یا چند بطری از این ماده را در خانه داشته باشند. ولی بیشتر نگران خراب شدن سرکه سیب هستند و نمی دانند تا چه وقتی و در چه مکانی باید از آن نگهداری کنند.
شیوه نگهداری سرکه سیب برای زمان طولانی
درپوش ظرف را کاملاً محکم ببندید
سرکه از جمله موادی است که به خودی خود خراب نمی شود، ولی چنانچه درب آن زیاد محکم نباشد که باکتری ها و حشرات ریز بتوانند در آن وارد شوند زود آن را خراب می کنند. پس نخستین چیزی که درمورد نگهداری سرکه سیب باید دانست، ریختن آن داخل ظرفی است که درب کاملاً محکم باشد.
سرکه سیب را باید دور از نور مستقیم آفتاب باشد
نگهداری سرکه سیب در جایی که اصلا نور خورشید به آن نرسد می تواند کیفیت آن را تا اندازه زیادی حفظ کند. چنانچه بتوانید سرکه سیب را در مکانی که به طور کامل سایه است بگذارید خیلی بهتر است. چنانچه یک چنین جایی ندارید حتماً سرکه را در ظرف های شیشه ای تیره بریزید.
مدت ماندگاری سرکه سیب
همان گونه که گفتیم ماده اصلی سرکه سیب را اسید استیک تشکیل داده و ماهیت اسیدی آن سبب شده این سرکه ماندگاری خوبی در دمای اتاق داشته باشد که یعنی هیچ وقت ترش یا خراب نمی شود.
برای اندازه گیری اسیدی بودن یک ماده از مقیاس PH استفاده می شود که محدوده عددی آن میان 0 تا 14 بوده و میزان اسیدی بودن هر ماده را معین می کند. PH کمتر از عدد 7 نشان می دهد ماده مورد نظر اسیدی است.
اسید استیک موجود در سرکه سیب خیلی اسیدی بوده و همان گونه که توقع داریم دارای PH کمتر از 7 (میان 2 تا 3) می باشد.
از طرف دیگر سرکه سیب خاصیت ضد میکروبی طبیعی دارد که به ماندگاری طولانی مدت آن کمک بسیاری می کند. سرکه در حقیقت از رشد خیلی از میکروب های بیماری زا مثل ای کولای، استافیلوکوکوس اورئوس و کاندیدا آلبیکنس پیشگیری می کند و در مقایسه با قهوه، چای، آب میوه و روغن زیتون خاصیت ضد باکتریایی قوی تری دارد.
تاثیر زمان در کیفیت سرکه سیب
به تدریج که عمر سرکه سیب بیشتر می شود امکان دارد تغییراتی در ظاهر، طعم یا بافت آن به وجود آید، به طور مثال قدری مه آلود به نظر برسد یا رسوبات ابر مانند و تارهایی در انتهای بطری جمع گردد.
این موضوع به این علت اتفاق می افتد که هر بار درب بطری را باز می کنید سرکه با اکسیژن موجود در هوا تماس پیدا می کند، با گذشت زمان اکسیژن سبب آزاد شدن دو ماده نگهدارنده داخل سرکه یعنی اسید سیتریک و دی اکسید گوگرد می گردد.
این رویداد هر چند امکان دارد روی طعم و عملکرد سرکه سیب در دستورالعمل های غذایی گوناگون اثر بگذارد ولی اثر قابل توجهی در ارزش غذایی یا ماندگاری سرکه سیب نخواهد داشت.
چنانچه تصمیم دارید از سرکه سیبی که مدت ها در منزل نگهداری کرده اید استفاده کنید پیش از استفاده حتما بو و طعم آن را امتحان کنید تا اطمینان پیدا کنید که می توانید از آن در دستور غذایی مورد نظرتان استفاده کنید.
در خیلی از محصولات تجاری سرکه سیب تاریخ انقضا دارند ولی کارخانجات تولید کننده هم به خوبی به این موضوع آگاه هستند که سرکه سیب تا مدت های طولانی حتی بیشتر از تاریخ درج شده قابل استفاده خواهد بود.
1