نسخه ۳۰۰۰ ساله برای مراقبت از مو
موهای این زن مومیایی در مؤسسۀ «کرچاتو» در مسکو آنالیز شد تا دانشمندان به راز سالم ماندن موهای این مویایی و باقی ماندن فر آنها آن هم بعد از هزاران سال پی ببرند.
یک زن مصری از خانواده اشراف که ۳۰۰۰ سال قبل میزیسته؛ فرمول مخصوصی برای تهیۀ ماده مومی شکل (بام) برای ترمیم موهایش داشته است. دانشمندان میگویند، رمز سالم ماندن موهای او برای هزاران سال همین ماده است.
موهای این زن مومیایی در مؤسسۀ «کرچاتو» در مسکو آنالیز شد تا دانشمندان به راز سالم ماندن موهای این مویایی و باقی ماندن فر آنها آن هم بعد از هزاران سال پی ببرند.
جسد این زن مومیایی متعلق به هزاره نخست پیش از میلاد است.
دکتر ویکتور پوژیدایِو، یکی از محققان ارشد گروه بیوتکنولوژی و بیوانرژی این موسسه گفت: «ما تحقیقاتی روی ۳ جسد مومیایی مصری باستانی انجام دادیم. بسیار شگفتآور بود که هر سه موهایی آرایش شده داشتند و هیچ تار مویی نامرتب نبود.»
«ما گمان میکردیم که احتمالا ترکیب خاص شامپو مانندی برای مرتب نگهداشتن موها استفاده میشده است و تصمیم گرفتیم دستورالعمل این ترکیب را کشف کنیم.»
طیفسنجی وسیعی برای کشف مواد طبیعی ای که دو مومیایی زن و یک مومیایی مرد برای تهیه این ترکیب برای موهایشان استفاده کرده بودند، بهکار گرفته شد.
دانشمندان برای آنکه با دقت زیاد مواد به کار رفته در ترکیب بام مو را پیدا کنند؛ قبل و بعد از استفاده از حلالها، از اشعه مادون قرمز استفاده کردند.
نتایج این تحقیقات وجود چربی گاو، روغن کرچک و مومعسل را نشان داد.
تحقیقات بیشتر آبیتیک و دیهایدروآبیتیک اسید که در رزین درخت کاج وجود دارد را شناسایی کرد. دو تا از اجساد مومیایی از روغن پسته برای معطر کردن این ترکیب استفاده کرده بودند.
این پژوهش بخشی از یک تحقیق گستردهتر است که روی مجموعهای از مومیاییها که در موزه پوشکین نگهداری میشوند، انجام میشود. تکنولوژی مدرن مانند برشنگاری با گسیل پوزیترون و برشنگاری کامپیوتری به دانشمندان کمک کرد تا اجساد باستانی مومیایی را بدون آنکه آسیبی به آنها وارد شود، باز کنند.
آنها اکنون میتوانند اسکلت کامل مردی را که ۳۰۰۰ سال قبل میزیسته است با تمام جزئیات ببینند.
مومیاییای که این پژوهشها روی آن انجام شده است و دهمین نمونه از نوع است در حالی پیدا شد که هر دو پایش قطع شده بود.
جنسیت مومیایی هنوز مشخص نیست.
دانشمندان روسی میگویند، هنوز هیچ نظریهای برای توضیح علت قطع شدن پاهای مومیای ارائه نشده است.
نتایج پژوهش برای یافتن ترکیب اسرارآمیز باستانی برای محافظت از موها در نشریه شیمی تحلیلی به چاپ رسیده است. مؤسسه کرچاتو در روسیه یکی از پیشرفتهترین مراکز تحقیق بروی انرژی هستهای نیز هست.
مصریان باستان از دوران نوسنگی مومیایی کردن اجساد خود را آغاز کردند. آنها اجساد مومیایی را در چالههای کم عمق و به شکل جنینی دفن میخواباندند.
این کار آمادهسازی جسد برای زندگی پس از مرگ بود.
مومیایی مصنوعی بعدها در مصر رواج یافت، اما فقط متعلق به خانوادهها نخبگان بود؛ مراسم مومیایی مراسمی بسیار پیچیده و گران محسوب میشد.
2