خواب رفتگی دست و پا | دلایل خواب رفتگی دست و پا

آیا خواب رفتگی دست و پا خطرناک است | دلایل و عوامل خواب رفتگی دست و پا

هم گرفتگی و هم کرختی ناخوشایند است، چه در خواب باشید و چه بیدار. گرفتگی و بی‌حسی گاهی پیش می‌آید و مشکلی هم نیست. اما اگر بیشتر از حد معمول تکرار شود باید به فکر درمان باشیم.

آیا خواب رفتگی دست و پا خطرناک است | دلایل و عوامل خواب رفتگی دست و پا

هم گرفتگی و هم کرختی ناخوشایند است، چه در خواب باشید و چه بیدار. گرفتگی و بی‌حسی گاهی پیش می‌آید و مشکلی هم نیست. اما اگر بیشتر از حد معمول تکرار شود باید به فکر درمان باشیم.خواب رفتگی در تمام اعضای بدن می‌تواند رخ دهد، ولی بیشتر در دست‌ها و پاها شاهد این اتفاق هستیم. این علائم به‌صورت گزگز و سوزن‌سوزن‌ شدن تجربه می‌شوند. برخی از افراد حتی احساس سوزش هم می‌کنند

دلیل اصلی خواب رفتن دست و پاها

  • کمبود ویتامین B۱۲
  • استفاده از برخی از داروها مانند داروهای ضدبارداری خوراکی، داروهای ضد فشارخون، داروهای ضدلخته‌خون، داروهایی که برای بیماری پارکینسون تجویز می‌شوند و داروهای سرطان
  • آسیب یا فشار روی عصبی در دست یا مچ دست
  • مدت طولانی در یک وضعیت بدنی ماندن
  • آسیبی در دست
  • آسیبی در گردن که می‌تواند در دست و بازو و انگشت‌ها کرختی ایجاد کند
  • احتباس مایعات که اساسا به یائسگی، بارداری یا داشتن اضافه‌وزن مربوط است
  • کارهای روزمره که شامل خم‌کردن یا کشیدن مچ می‌شوند و همچنین فشار زیاد به ابزارهای دستی واردکردن

یادتان باشد که در صورت بروز هرگونه مشکلی باید به پزشک مراجعه کنید، خصوصا اگر بی‌حسی دستتان یا خواب‌رفتن آن طولانی شد یا همراه با دیگر علائم بود، مانند تب یا درد و ناراحتی‌های دیگر.

سوزن سوزن شدن دست

روش پیشگیری از خواب رفتگی دست

برای پیشگیری از خواب‌رفتن دست‌ها، برخی از تمرینات ورزشی برای بهبود گردش خون در دست‌ها توصیه می‌شوند:

  • یک توپ لاستیکی کوچک را در کف دستتان بگذارید.
  • انگشت‌ها را ببندید و توپ را بفشارید.
  • فشار را چند ثانیه نگه دارید و دوباره به وضعیت شروع برگردید، این کار را چندین بار تکرار کنید.
  • سعی کنید این تمرین را حداقل روزی یک‌بار انجام دهید.

می‌توانید حین تماشای تلویزیون، کتاب‌خواندن یا وقتی در وان دراز کشیده‌اید تمرین دستتان را انجام دهید. مهم این است که حتما هر روز حداقل یک‌بار و به مدت چند دقیقه دست‌ها را ورزش بدهید. به‌این‌ترتیب، عصب دست قوی شده و متوجه می‌شوید که شب‌ها دستتان خواب نمی‌رود.مشکلات فیزیکی

اصلی‌ترین علت ایجاد خواب‌رفتگی در دست و پاها که موجب بی‌حسی کامل در مقابل محرک‌های خارجی می‌شود، آسیب عصبی است. بااین‌حال عوامل فیزیکی و روانی بسیاری می‌توانند موجب بی‌حسی موقت، پیش‌رونده و دائمی در دست و پاها شوند.

کمبودهای غذایی

یک رژیم غذایی نامناسب که در مورد ویتامین‌های اساسی مثل A ،B۵، B۶، B۱۲ و D و همچنین مواد معدنی مانند آهن، کلسیم، پتاسیم، سدیم و فسفر دچار کمبود باشد، می‌تواند باعث ایجاد علائمی چون بی‌حسی و مورمور شدن دست و پاها شود. به‌منظور تشخیص این که آیا کمبود غذایی علت ایجاد بی‌حسی است یا نه می‌توان از آزمایش خون استفاده کرد.

فشار روی اعصاب

خواب‌رفتگی یک احساس شایع در انسان است که معمولا با سنگین شدن دست و پا همراه بوده و پس از نشستن یا ایستادن طولانی‌مدت در یک حالت، ایجاد می‌شود. این حالت به دلیل فشار بلندمدت روی رشته‌های عصبی اتفاق می‌افتد و معمولا با عوض کردن حالت بدن می‌توان احساس مورمور و سوزن سوزن شدن را از بین برد. فشار مکرر و طولانی روی عصب می‌تواند باعث آسیب رسیدن به آن شده و موجب ایجاد یک بیماری جدی با علائمی چون درد و ضعف دست و پاها شود. ازجمله این بیماری‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

سندرم تونل کارپال

فشار آمدن به اعصاب مچ دست که در افرادی که به مدت طولانی با صفحه‌کلید کامپیوتر کار می‌کنند یا افرادی که از دست و مچ خود زائد کار می‌کشند ایجاد می‌شود.

فتق یا سرخوردگی دیسک بین مهره‌ای

در طی این عارضه اعصاب نخاعی تحت‌فشار قرارگرفته و باعث ایجاد درد کف پا و بی‌حسی در کمر، پاها می‌شوند.

تحت‌فشار قرار گرفتن اعصاب در اثر حادثه

هر حادثه یا اتفاقی که موجب وارد شدن فشار غیرعادی روی اعصاب شود می‌تواند به آن‌ها آسیب رسانده و باعث ایجاد بی‌حسی و علائم دیگر در دست و پاها شود. بیماری‌های زیادی وجود دارند که می‌توانند اعصاب را درگیر کرده و باعث بی‌حسی، ضعف، فلج یا درد شوند. این بیماری‌های عبارت‌اند از دیابت، مالتیپل اسکلروزیس و تشنج. برخی از عارضه‌هایی که با کاهش جریان خون مشخص می‌شوند، می‌توانند موجب بی‌حسی موقت یا دائم در دست و پاها شوند. قرار گرفتن در معرض دماهای پایین می‌تواند موجب تنگ شدن رگ‌های خونی و درنتیجه بی‌حسی دست‌ها، پاها، بینی و گوش‌ها شود. در افراد مبتلا به سندرم رینود، عارضه‌ای در گردش خون وجود دارد که به هنگام قرار گرفتن در معرض دماهای پایین، بدن آن‌ها دچار بی‌حسی می‌شود. عارضه‌های جدی‌تر عبارت‌اند از سکته، انژین و بیماری‌های شریانی محیطی که طی آن، مقدار خون جاری به سمت مغز، قلب و دیگر اندام‌های بدن به‌شدت کاهش پیداکرده و موجب ضعف، بی‌حسی و حتی در برخی موارد فلج می‌شود.هیپوتیروئیدیسم یا کم‌کاری غده تیروئید می‌تواند موجب علائمی ازجمله ضعف، خستگی مفرط، افزایش حساسیت نسبت به سرما و بی‌حسی شود.عارضه‌های دیگر مانند سم‌های مختلف، نیش حشرات، عفونت‌های ویروسی مانند زونا، اعتیاد به الکل و رادیو درمانی می‌توانند موجب ایجاد بی‌حسی در دست و پاها شوند.

منبع: جی پلاس ،مجله دلتا
دیدگاه شما
منتخب سردبیر