این استان ها دیگر یارانه نمیگیرند | قطع یارانه این استان ها
جزئیات جدید دولت درباره طرح هدفمند سازی یارانه ها
جزئیات جدید دولت درباره طرح هدفمند سازی یارانه ها
بالاخره از زمان توزیع کالابرگ رونمایی شد. وزیر اقتصاد گفته ماه آینده توزیع آزمایشی کالابرگ در یک استان انجام میشود و بعد از آن این طرح در کل کشور اجرا میشودخاندوزی در توضیح اجرای این طرح گفته «مسئله طرح کالابرگ الکترونیکی مشکلی در تامین مالی ندارد و دولت باید از زیرساخت فنی اطمینان حاصل میکرد. پیشبینی این است که دوره آزمایشی اجرای طرح کوپن الکترونیک، یک ماه به طول بیانجامد و بعد از یکماه برای سایر استانها هم انجام شود. بیش از 20 میلیون نفر اسفندماه آخرین یارانه نقدی خود را دریافت کردند. نرخ جدید یارانه نقدی به زودی اعلام خواهد شد. افزایش صددرصدی یارانه نقدی دهک های پایین. از امسال یارانه نقدی هدفمند خواهد شد.بر اساس ادعای خاندوزی، یارانه آذرماه در کل کشور به صورت نقدی پرداخت میشود و تنها یک استان به جای یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی، کوپن الکترونیک میگیرند اساس قانون بودجه تکلیف دولت همین است و دولت باید به جای پرداخت یارانه نقدی به مردم کالای اساسی بدهد. اما دولت بارها اعلام کرده که توان مالی انجام چنین کاری را ندارد و حتی نمایندگان مجلس هم چنین مسالهای را پذیرفتهاند. از طرف دیگر بررسیها نشان میدهد با توجه به تورم موجود، ارزش یارانه نقدی ۳۰۰ هزار تومانی آب رفته و به ۱۰۰ هزار تومان رسیده است. یعنی اگر دولت بخواهد سبد کالایی به مردم بدهد هزینه آن بیش از ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان است و همین مساله علت فرار دولت از پرداخت یارانه نقدی است.
پیش از این هم مسعود میرکاظمی از پرداخت یارانه نقدی ۴۰۰ هزار تومانی در سال ۱۴۰۲ خبر داده و گفته بود پرداخت یارانه نقدی ادامه دارد.بر این اساس ماه آینده ۳۰ استان یارانه نقدی میگیرند و یک استان کالابرگ الکترونیک. اما یارانه کدام استان قطع میشود؟ خاندوزی به این سوال جواب داده و مشخص نیست یارانه کدام استان قرار است قطع شود. اما پیش از این گفته شده بود که طرح کالابرگ الکترونیک قرار است در سه شهر بهصورت پایلوت اجرا شود. ایلام، آبیک و گرمسار سه شهری است که پیش از این نام آنها به عنوان شهرهای پایلوت عنوان شده بود.
اما حالا مشخص نیست که آیا یکی از همین سه شهر قرار است در مرحله اول مورد آزمایش قرار بگیرد و یا قرعه به نام استان دیگری زده میشود؟سوال مهم دیگری که مطرح میشود این است که آیا دولت قرار است برای همیشه یارانه نقدی را حذف کند و به جای آن کالابرگ پرداخت کند؟
پرونده یارانه نقدی برای همیشه بسته شد؟به نظر میرسد که دولت اصرار بر پرداخت یارانه نقدی دارد و احتمالا در نظر دارد که نهایتا یکی دو ماه آینده را کالابرگ بدهد و سپس مجلس را در قانون بودجه ۱۴۰۲ مجاب به پرداخت یارانه نقدی کند.همزمان با واریز یارانه نقدی 300 و 400 هزار تومانی از اردیبهشت ماه سال جاری، یارانه برخی از خانوارها قطع شد و در چند ماه گذشته علیرغم اعتراض و پیگیریهای متعدد، یارانه این افراد واریز نشد.
اما حالا سازمان هدفمندسازی یارانهها جدیدا اعلام کرده که اطلاعات خانوارهای موجود را بررسی کرده و از مجموع حدود 6 میلیون نفری که یارانه آنها قطع شده بود، سه میلیون نفر مشمول یارانه جدید شدهاند.
اما این اطلاعیه اعلام نکرده که آیا یارانه مشمولان جدید هفته گذشته واریز شده یا نه. همچنین زمان واریز معوقات یارانه جاماندگان هم اعلام نشده استماجرای یارانه 8 تا 11 میلیونی چیست؟
چون پیش از این بارها مطرح شده بود که اگر خانواری مشمول یارانه باشد و یارانه او به خطا قطع شده باشد، معوقات یارانه به حساب سرپرست خانوار واریز میشود. اگر چنین وعدهای اجرایی باشد، افرادی که از اردیبهشت ماه یارانه نگرفتهاند، حدود دو میلیون و 100 تا دو میلیون و 800 هزار تومان از سازمان هدفمندی یارانهها طلب دارند و این سازمان باید این یارانه را یکجا و یا به تدریج برای مشمولان واریز کند.
پیامهای مخاطبان تجارتنیوز نشان میدهد برخی از افرادی که تاکنون مشمول یارانه نبودند، این ماه یارانه جدید گرفتهاند اما معوقات قبلی برای آنها واریز نشده است.البته سازمان هدفمندی یارانهها در اطلاعیه جدید خود اعلام کرده که «کل افراد محذوف اردیبهشت ۱۴۰۱، ۵۹۳۰۰۰۰ نفر بودند که از این تعداد ۴۳۰۰۰۰۰ نفر در سامانه حمایت درخواست بازبینی ثبت کردند. از این تعداد ۳۰۰۰۰۰۰ نفر در دهکهای درآمدی ١ـ٩ شناخته شدند و مجدداً یارانه ایشان برقرار و معوقات یارانه به حساب سرپرست خانوار واریز شد.»
بر اساس این ادعا باید یارانه این گروه و معوقات آن واریز شده باشد و مثلا یک خانوار چهار نفره که در هفت ماه گذشته مشمول یارانه نبودند، در مجموع بین 8 تا 11 میلیون تومان یارانه دریافت کنند در حالی که بعید است دولت معوقات این چند ماه را یکجا واریز کرده باشد.
معیار جدید حذف یارانه اعلام شداگرچه حدود سه میلیون نفر به لیست یارانهبگیران اضافه شده است اما سازمان هدفمندی یارانهها از معیار جدیدی برای حذف یارانه نقدی رونمایی کرده است و آن هم دریافت سهمیه دو هزار دلاری سالانه است.
از دو هفته قبل با افزایش قیمت دلار بازار آزاد و اختلاف قیمت آن با دلار توافقی، بسیاری از افراد کارت ملی خود را در ازای 600 تا 700 هزار تومان به دلالان اجاره میدادند تا از طریق آن دلار سهمیهای بخرند.
اما بعد از آن بود که خبر رسید احتمالا اطلاعات این خانوارها به سازمان هدفمندی یارانهها ارسال میشود. بهعبارت دیگر اگر فردی این سهمیه را دریافت کند، اطلاعات مربوط به آن تحت عنوان فعالیت اقتصادی فرد در سامانه رفاه ایرانیان ثبت خواهد شد و ممکن است دهکبندی افراد را دستخوش تغییر کند.پیش از این هم بارها عنوان شده بود که دهکبندی خانوارها یک امر متغیر است و ممکن است دهکبندیها تغییر کند. حالا باید منتظر ماند و دید آیا ماه آینده یارانه خریداران دلار سهمیهای قطع میشود یا نه.
۳میلیون نفر مجدداً مشمول یارانه نقدی شدند. با توجه به اطلاعات ارائهشده از سوی سازمان هدفمندسازی یارانهها کل افراد ثبتنامشده تا ابتدای آبان ۱۴۰۱ برابر با ۲۶۵۰۰۰۰ نفر هستند. با توجه به بررسیهای انجامشده، از بین این افراد ۱۶۵۰۰۰۰ نفر در دهک ۱ـ۹ درآمدی قرار گرفتند و مشمول پرداخت یارانه شدند.
همچنین یک میلیون نفر نیز در دهک ۱۰ درآمدی قرار گرفتهاند و مشمول دریافت یارانه تشخیص داده نشدهاند.
ازم به ذکر است که کل افراد محذوف اردیبهشت ۱۴۰۱، ۵۹۳۰۰۰۰ نفر بودند که از این تعداد ۴۳۰۰۰۰۰ نفر در سامانه حمایت درخواست بازبینی ثبت کردند. از این تعداد ۳۰۰۰۰۰۰ نفر در دهکهای درآمدی ١ـ٩ شناخته شدند و مجدداً یارانه ایشان برقرار و معوقات یارانه به حساب سرپرست خانوار واریز شد.
گفتنی است، یکی از معیارهای تعیین دهکبندی خانوارها که اخیراً مورد تأکید قرار گرفته است، دریافت سهمیه ۲۰۰۰دلاری است، بهعبارت دیگر اگر فردی این سهمیه را دریافت کند، اطلاعات مربوط به آن تحت عنوان فعالیت اقتصادی فرد در سامانه رفاه ایرانیان ثبت خواهد شد و ممکن است دهکبندی افراد را دستخوش تغییر کند.
برای آنکه بتوان تا حدودی به این پاسخ رسید، قیمت روغن خوراکی که یکی از کالاهای مشمول این سیاست (دانههای روغنی و روغن خام) بود را بررسی میکنیم. بر اساس اطلاعات مرکز آمار از ابتدای سال ۱۳۹۷ تا پایان سال گذشته، شاخص قیمت گروه روغن و چربیها، افزایش بیش از ۳۱۳ درصدی را نشان میدهد. در مدت مشابه، شاخص گروه خوراکیها، ۳۵۶.۷ درصد و شاخص کل قیمت مصرف کننده، ۲۵۵.۷ درصد افزایش را نشان میدهد. با مقایسه اولیه این اعداد به نظر میرسد که این سیاست نتوانسته در کنترل قیمت کالاهای اساسی موفق عمل کند.