علت کبودی و سیاهی طولانی مدت پوست
حتما شما هم متوجه لکههای آبی و سیاهی که در کبودی دیده می شوند، شدهاید. علت کبودی همان کوفتگی است که در اثر وارد شدن ضربه و آسیب به پوست ایجاد می شود. بریدگی پوست یا وارد شدن ضربه سنگین به بخشی از بدن از جمله این آسیب ها هستند
علت خونمردگی و کبودی پوست
دلیل کبودی های طولانی مدت روی پوست چیست؟
کبودی پوست یک نوع آسیب پوستی شایع است که منجر به تغییر رنگ پوست می شود. خون در سلول های خونی زیر پوست جمع می شود و به سطح پوست می آید در نتیجه ما علامت های سیاه و آبی رنگی را در آن ناحیه میبینیم.
علت ایجاد کبودی روی پوست
- این عارضه معمولا بر اثر ضربه ایجاد می شود.
- کبودی پوست معمولا در کسانی که ورزش های سنگین مثل بدنسازی و وزنه برداری انجام میدهند شایع است. این کبودیها بخاطر پارگی های خیلی ریز در رگ های خونی زیر پوست رخ میدهد.
- کبودی هایی که بدون دلیل و خیلی راحت ایجاد میشوند ممکن است که علائم یک اختلال خونی باشد مخصوصا اگر همراه با خونریزی بینی و خونریزی لثه باشد.
- در اغلب موارد کبودی هایی در ساق پا و ران دیده میشود که نمیشود دلیل خاصی برای آن ها گفت و معمولا بر اثر ضربه به تخت یا شی دیگری رخ دادهاند.
- کبودی در افراد پیر مدام رخ میدهد زیرا پوستشان نازک و پیر شده است و بافتی که رگ های خونی را حمایت میکند خیلی ضعیف شده است.
- کبودی همچنین در افرادی که برای رقیق شدن خونشان پیوسته دارو مصرف میکنند اتفاق می افتد.
کوفتگی : کوفتگی یکی از انواع شایع خونمردگی و کبودی است که توسط ضربه ایجاد می شود.اغلب ضربه وارده باعث تخریب و بازشدن رگ های خونی در پوست، غشاهای مخاطی و یا اندام های دیگر می شود.کبودی همراه با درد و ورم در اثر پاسخ التهابی بدن به جراحت و آسیب می باشد.هنگامی که کوفتگی در پوست گسترش یابد، باعث قرمزی، سیاهی و بعد آبی و یا بنفش شدن پوست می گردد. در آخر هنگامی که خون توسط بدن جذب شود، رنگ کوفتگی به زرد مایل به سبز تبدیل می شود.کوفتگی استخوان و عضلات نسبت به کوفتگی پوست دردناک تر است و بیشتر طول می کشد تا بهبود یابد.کوفتگی اندام هایی مثل مغز، کلیه، طحال، کبد، ریه و قلب، مهم می باشد. این کوفتگی ها می تواند زندگی فرد را تهدید کند و معمولا از طریق آسیب شدید رخ می دهد، مانند: سقوط از بلندی، تصادف با ماشین و موتورسیکلت و غیره. به همین خاطر، بستن کمربند ایمنی توصیه اکید می شود.
هماتو : نوعی از خونمردگی و کبودی است که طی آن، خونریزی زیادی رخ می دهد.هماتوم می تواند توسط همان آسیب هایی که باعث کوفتگی می شوند، بوجود آید.هماتوم نسبت به کوفتگی دارای درد، ورم و عوارض بیشتری می باشد.هماتوم می تواند توسط عمل های جراحی و یا پارگی خودبهخود رگ های خونی مانند آنوریسم نیز ایجاد شود.هماتوم در هر قسمت و یا اعضای بدن می تواند رخ دهد. هنگامی که هماتوم در یکی از اعضای اصلی مثل مغز و یا طحال رخ دهد، می تواند زندگی فرد را مورد تهدید قرار دهد.
خون مردگی و کبودی در اندام هایی مثل مغز، کلیه، طحال، کبد، ریه و قلب، خطرناک می باشد و می تواند زندگی فرد را تهدید کندهماتوم مغزی، مجموعه ای از خونریزی که درون مغز و یا زیر جمجمه بوجود می آید. این خونریزی ها می تواند فشار درون جمجمه و مغز را افزایش دهد و باعث یک خونریزی وخیم و بحرانی گردد.
هماتوم بینی : مجموعه ای از خونریزی که منبع آن در تیغه های جدا کننده بینی جریان دارد.
هماتوم زیر پوستی : مجموعه ای از خونریزی که منبع آن در زیر پوست می باشد.
هماتوم Sunungal : مجموعه ای از خونریزی که منبع آن زیر ناخن های انگشتان دست و یا پا قرار دارد آسیب ناشی از بریدن نیز می تواند موجب هماتوم در اعضای بزرگ بدن شود. برای مثال: تکان دادن شدید یک نوزاد می تواند موجب برش های خطرناک در داخل مغز، آسیب مغزی غیر قابل بازگشت و مرگ شود.
پورپور : در پورپورا، خون به خودی خود از مویرگ ها خارج می شود.این نوع خونریزی باعث ایجاد نقاط مسطح قرمز و یا بنفش و یا ایجاد تکه هایی بر روی پوست و غشاهای مخاطی می گردد.پورپورایی که باعث ایجاد نقاط در پوست می شود را به نام پتشی ( Petechiae) و مناطق بزرگ پورپورا را به نام اکیموز ( Ecchymosis) می خوانند. غالبا هر نوع کبودی در پوست وابسته به اکیموز می باشد.پورپورا به علت جراحت و آسیب ایجاد نمی شود، بلکه به علت شرایط و بیماری های مختلفی بوجود می آید، از جمله:
- بیماری های خودایمنی مثل لوپوس و آرتریت روماتوئید.
- بیماری های عفونی مثل مننژیت، مونونوکلئوز و سرخک.
- داروهایی مثل آسپیرین، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، آنتیبیوتیک ها، آنتیهیستامین ها و رقیق کننده های خون.
- گزش حشرات
- سرطان خون
- ترومبوسیتوپنی (تعداد کم پلاکت در خون که باعث ایجاد مشکل در لخته شدن خون می شود)
- واسکولیت (التهاب عروق خونی)
کبودی مداوم و ناگهانی می تواند به علت بیماری خونی و یا اختلال در لخته شدن خون باشد و باید فورا به پزشک مراجعه کنید.
چه علائم دیگری با کبودی پوست دیده می شوند؟
اغلب کبودی پوست همراه با درد، ورم و تغییر رنگ پوست است.کبود شدن پوست به آسانی و یا کبودی بدون علت ممکن است در اثر بیماری های خونی باشد.اما به طور کلی، کبودی ممکن است با علائم زیر همراه باشد:
- خونریزی از لثه ها
- علائمی شبیه آنفلوانزا (خستگی، تب، گلودرد، سردرد، سرفه و درد)
- خونریزی شدید عادت ماهانه
- درد مفصل
- ورم و التهاب موضعی
- خونریزی از بینی
- دردناک و حساس شدن نسبت به لمس کردن
- دیر بهبود یافتن
علائم کبودی پوست
در ابتدا کبودی ممکن است قرمز رنگ باشد اما پس از چند ساعت آبی و یا بنفش رنگ شود و بعد از چند روز که رو به بهبود است سبز و زرد رنگ میشود.
ناحیه کبود شده معمولا حساس است و بعضی اوقات دردناک اما این درد با کم رنگ شدن کبودی برطرف میشود.
از آنجا که پوست دچار مشکل نشده و زخمی نشده است خطر عفونت در کبودی وجود ندارد.
عوارض کبود شدن پوست
- کوما در اثر هماتوم مغز، طحال و یا کبد
- کبودی شدید عضلات
- غده خونی
- شکستگی به خصوص در افراد مسن
اگر شما دچار کبودی و خونریزی شدید، در موقع تماس با پزشک راجع به علت آن و مدت زمان بندآمدن خون، توضیح دهید.
چه موقع باید نزد پزشک رفت؟
اگر در فردی که کبودی پوست و خونریزی دارد، علائم زیر را مشاهده کردید، فورا او را نزد پزشک ببرید:
- تغییر سطح هوشیاری و آگاهی
- تغییر شکل و از دست دادن عملکرد منطقه کبود شده
- سرگیجه
- درد شدید، ورم و احساس فشار در ناحیه کبود
- تب بالا
- تهوع و استفراغ
- مشکلات تنفسی مانند، تنگی نفس، خس خس سینه و احساس خفگی
- تشنج
- گرفتگی عضلات گردن
- استفراغ خونی، مدفوع خونی و یا خونریزی مقعد
- زرد شدن چشم ها و پوست (یرقان)
درمان خانگی کبودی پوست
درمان کبودی دقیقا بعد از رخ دادن زمانی که هنوز قرمز رنگ است موثرتر است.کمپرس سرد مثل یک کیسه یخ یا یک بسته سبزی منجمد را به مدت ۲۰ الی ۳۰ دقیقه روی منطقه آسیب دیده قرار دهید این کار به منظور سرعت بخشیدن به درمان و کاهش تورم است. دقت کنید که یخ را مستقیما بر روی پوست قرار ندهید آن را درون یک بسته یا حوله قرار دهید.اگر کبودی به وسعت زیاد در پا رخ داده است پا را در طول ۲۴ ساعت شبانه روز تا جایی که می شود بالا نگه دارید.
برای تسکین درد از استامینوفن استفاده کنید، از مصرف آسپرین و ایبوپروفن خودداری کنید زیرا این داروها سرعت لخته شدن خون را کم می کنند و بیشتر باعث رقیق شدن خون می شوند در نتیجه ممکن است منجر به طولانی شدن خون ریزی شوند.بعد از ۴۸ ساعت از کیسه آب گرم یا حوله گرم به مدت ۱۰ دقیقه استفاده کنید و این کار را دو الی سه بار در روز تکرار کنید، با این کار گردش خون در ناحیه کبود شده زیاد می شود و اجازه می دهد تا پوست خون را سریع تر جذب کند و سرانجام کبودی کم رنگ و محو می شود.
پیشگیری از ایجاد کبودی پوست
از پوشش های محافظتی مثل محافظ ساق پا در هنگام فوتبال بازی کردن استفاده کنید.
مبلمان را از مسیر درها و مسیر های رفت وآمد دور کنید.
سیم تلفن و دیگر وسایل الکتریکی را در مسیر های باز نگذارید و یا آن ها را پوشش دهید تا هنگام راه رفتن به پا گیر نکنند و موجب زمین خوردن نشوند.
مطمئن شوید که کف خانه خشک است و اینکه فرش بر روی کف محکم است و لیز نمی خورد.
اگر پزشک به شما داروی رقیق کننده خون را توصیه کرده است با نظارت و تنظیم مقدار دارو آن را مصرف کنید.