۵ چیزی که انسان در لحظه مرگ میبیند!
دیدن چیز هایی بعد از مرگ که غیر قابل تصور است.
انسان چگونه جان میدهد؟
حضرت امیرالمومنین علی(ع) در بخشی از خطبه ۱۰۹ نهج البلاغه در مورد کیفیت جان دادن انسان سخن به میان میآورد و میفرماید: سختی جان کندن و حسرت از دست دادن دنیا، به دنیا پرستان هجوم آورد. بدنها در سختی جان کندن، سست شده و رنگ باختند. مرگ آرام آرام همه اندامشان را فرا گرفته، زبان را از سخن گفتن باز میدارد و او در میان خانوادهاش افتاده با چشم خود میبیند و با گوش میشنود و با عقل درست میاندیشد که عمرش را در پی چه کارهایی تباه کرد و روزگارش را چگونه سپری کرده است. به یاد ثروتهایی که جمع کرده میافتد؛ همان ثروتهایی که در جمع کردن آنها چشم بر هم گذاشته و از حلال و حرام و شبههناک گرد آورده و اکنون گناه جمعآوری آن همه بر دوش اوست که هنگام جدایی از آنها فرا رسیده و برای وارثان باقی مانده است تا از آن بهرهمند گردند و روزگار خود بگذرانند.
خدای متعال میفرماید: «الَّذینَ تَتَوَفَّاهُمُ الْمَلائِکَةُ طَیبینَ یقُولُونَ سَلامٌ عَلَیکُمْ ادْخُلُوا الْجَنَّةَ بِما کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ»؛ «[متقین]کسانی هستند که وقتی فرشتگان [رحمت]، آنان را که عمرشان به پاکدلی [و درستکاری]طی شده است، قبض روح میکنند به آنها میگویند: سلام بر شما! داخل بهشت شوید که این، پاداش اعمال خوب شما است.
پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع)
پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) فرمودند: «لَا یزَالُ الْمُؤْمِنُ خَائِفاً مِنْ سُوءِ الْعَاقِبَةِ وَ لَا یتَیقَّنُ الْوُصُولَ إِلَی رِضْوَانِ اللَّهِ حَتَّی یکُونَ وَقْتُ نَزْعِ رُوحِهِ وَ ظُهُورِ مَلَکِ الْمَوْتِ لَه. ِ. ثُمَّ یقُولُ لَهُ انْظُرْ فَینْظُرُ فَیرَی مُحَمَّداً وَ عَلِیاً وَ الطَّیبِینَ مِنْ آلِهِمَا فِی أَعْلَی عِلِّیینَ فَیقُولُ لَهُ أَ وَ لَا تَرَاهُمْ هَؤُلَاءِ سَادَاتُکَ وَ أَئِمَّتُکَ هُمْ هُنَاکَ جُلَّاسُکَ وَ آنَاسُکَ أَ فَمَا تَرْضَی بِهِمْ بَدَلًا مِمَّا تُفَارِقُ هَاهُنَا فَیقُولُ بَلَی» ؛ مؤمن پیوسته از قیامت بیمناک است و یقین ندارد که آیا مقام خشنودی و رضای خدا را دریافت خواهد کرد یا نه، تا هنگام مرگ و آمدن ملک الموت؛ فرشته مرگ به او میگوید: اینک تماشا کن! محتضر نگاه میکند. محمد و علی و پیشوایان معصوم (علیهم السلام) را در اعلا علیین مشاهده میکند. فرشته به او میگوید: آنها پیشوایان و رهبران تو هستند و در آنجا با تو همنشین و مأنوس خواهند بود. اکنون حاضری به جای کسانی که اکنون در دنیا از آنها مفارقت میکنی، این همنشینها را انتخاب نمایی؟ میگوید: آری...».
در روایتی از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) چنین آمده است: «انسان مؤمن در دنیا همواره نسبت به آینده خود و آنچه در پیش رو دارد، در نگرانی و هراس به سر میبرد، حتی در لحظه مرگ. برخی امور همچون جدا شدن از اهل و اموال بر اندوه او میافزاید؛ امّا با دیدن بهشت و نعمتهای آن، راحتی و آسایش خاطر غیرقابل وصفی پیدا میکند که حاضر به عوض کردن آنها با أمر دیگری نمیباشد.
شیطان
وقتی انسان در حال احتضار قرار میگیرد، شیطان با فرزندان و یاران خود بر بالین او حاضر میشوند و تلاش میکنند تا با حیلههای مختلف «ایمان» او را گرفته و آن را از چنگش بیرون آورند و این سختترین حالت برای هر محتضری است.
مال، فرزندان و اعمال
از دیگر اموری که برای محتضر به صورت مثالیه خود مجسم میگردد و او آنها را میبیند و دست نیاز به سویشان دراز میکند، مال و اولاد و اعمال فرد است.