بهجت آباد کجای تهران است؟
بهجت آباد یکی از محلههای منطقه ۶ تهران است. بهجت آباد را میتوان یکی از اصیلترین محلههای منطقه ۶ دانست که در گذشته نامی بسیار پر آوازه داشته و از تمامی محلههای این منطقه مشهورتر بود تا حدی که دروازه بهجت آباد در زمان قاجار، یکی از دروازههای شمالی تهران بود که پس از دروازه شمیران و دروازه دولت از شهرت برخوردار بود.
بهجت آباد یکی از محلههای منطقه ۶ تهران است. بهجت آباد را میتوان یکی از اصیلترین محلههای منطقه ۶ دانست که در گذشته نامی بسیار پر آوازه داشته و از تمامی محلههای این منطقه مشهورتر بود تا حدی که دروازه بهجت آباد در زمان قاجار، یکی از دروازههای شمالی تهران بود که پس از دروازه شمیران و دروازه دولت از شهرت برخوردار بود. بهجت آباد تهران در آن زمان یکی از مهمترین مسیرهایی بود که تهران را به شمیرانات و ده ونک میرساند. تاریخچه بهجت آباد سرشار از رویدادهای تاریخی است. اما امروز نام خیابانهای بهجت آباد از نام خود این محله شهرت دارد. خیابان مطهری، خیابان کریمخان، خیابان لارستان، خیابان حافظ، خیابان میرزای شیرازی و خیابان زرتشت، از جمله خیابانهای معروف این محله هستند. امروزه بهجت آباد دارای بافتی تجاری و قدرتمند است که این بافت تجاری سایهای بزرگ بر روی نام بهجت آباد انداخته، اما برای دوستداران تاریخ تهران، نام و خاطرات بهجت آباد فراموش شدنی نیستند.
بهجت آباد تهران کجاست؟
بهجت آباد تهران نام یکی از محلههای منطقه ۶ تهران است که در مجاورت خیابان ولیعصر قرار دارد. محله بهجتآباد در میان خیابان، ولی عصر (پهلوی سابق) و بلوار کریمخان زند قرار داشته و نقطه برخورد اضلاع آن در میدان، ولی عصر قرار گرفته است. این محله از شمال با خیابان مطهری و خیابان بهشتی و خیابان خالد اسلامبولی، از جنوب با بلوار کریمخان زند و میدان ولیعصر، از شرق با خیابان میرزای شیرازی و از غرب با خیابان اسد آبادی، خیابان ولیعصر و خیابان دکتر فاطمی محدود شده و با محلههای یوسف آباد، محله کشاورز، محله آرژانتین، محله سنایی، محله ایرانشهر و محله نجات اللهی و محله جهاد مجاورت داشته و باید گفت که این محله در محدودهی طرح ترافیک و زوج و فرد قرار دارد. از اماکن مهم این محله میتوان به بوستان بهجت آباد، بوستان مریم شرقی، طلا و جواهر پاساژ نگین دلاور، بوستان میرزای شیرازی، بوستان مریم غربی، بوستان مریم مقدس و مجموعه استخر و سونای لارستان اشاره کرد.
تاریخچه بهجت آباد
بهجت آباد در گذشته و در زمان قاجار در خارج از حصار تهران قرار داشت. مسیر اصلی ورود به بهجت آباد از تهران دروازه معروف بهجت آباد بود. دروازه بهجت آباد در جایی قرار داشت که امروزه با نام پل کالج شهرت دارد. این مکان در تقاطع خیابان حافظ و خیابان انقلاب قرار دارد. بنیاد و آبادی منطقه بهجتآباد در سال ۱۲۸۸ قمری و به دست میرزایوسف مستوفی الممالک آشتیانی، صدر اعظم ناصرالدین شاه صورت گرفت. میرزا یوسف آشتیانی مالک بخش عظیمی از اراضی یوسف آباد، بهجت آباد و اراضی عباس آباد بود. بهجت آباد به نام یکی از دخترهای او که همسر جلال الدوله پسر مسعودمیرزا ظلالسلطان است نامیده شد.
بهجت آباد قدیم
محدوده بهجتآباد قدیم در میان جاده تهران به عباسآباد، زمینهای منطقه جلالیه، زمینهای منطقه یوسفآباد و خندق ناصری تهران قرار داشت. در بخش شمالی، زمینهای بهجتآباد قدیم در محدوده میان مجسمه فردوسی تا چهارراه پهلوی (چهارراه انقلاب امروزی) و زمینهای منطقه فیشرآباد قرار داشت. نصرالله حدادی در کتاب «طهران قدیم» درباره بهجت آباد مینویسد:
میرزایوسف مستوفیالممالک، اراضی بالادست محله سنگلج را تا فاصله بالای آب کرج در تیول خود داشت. او بخشی از آن را به پسرش «حسن مستوفیالممالک» بخشید و باغ حسنآباد، واقع در همین حوالی میدان حسنآباد ساخته شد. در بالادست میدان، یوسفآباد شکل گرفت و در انتها به محله بهجتآباد که اقلیت ارامنه در آن زندگی میکردند، ختم میشد که تماماً جزء مایملک میرزا یوسف مستوفی الممالک بود.
بهجت آباد در زمان پهلوی
اراضی بهجت آباد در آن زمان جزئی از اراضی عباس آباد بود. نخست، زمینهای این منطقه را برای ساخت دانشگاه تهران در نظر گرفتند، اما به دلیل سیلگیر بودن زمینهای بهجت آباد و عرصه کم محدوده آن، به دستور رضاشاه دانشگاه تهران را در زمینهای باغ جلالیه ساختند. در قدیم شرکت اتوبوسرانی تیبیتی گاراژی را در منطقه بهجتآباد ساخته بود. در سال ۱۳۰۷، کالج آمریکایی تهران از ساختمان قدیمی خود در خیابان قوامالسلطنه به ساختمانی در جنوب اراضی بهجتآباد کوچید که از آن زمان نام چهار راه کالج به تقاطعی در این منطقه راه پیدا کرد.
چهار راه کالج کجاست؟
چهار راه کالج نام غیر رسمی تقاطع دو خیابان انقلاب و خیابان حافظ در تهران است. نام این تقاطع از روی نام «کالج آمریکایی» گرفته شده است. کالج آمریکایی همان کالجی است که بعدها به نام دبیرستان البرز نامگذاری شد و این کالج در نزدیکی چهار راه کالج قرار دارد؛ بنابراین نام قدیم دبیرستان البرز، کالج آمریکایی بود. از دیگر مراکز نزدیک این چهارراه، دانشگاه علوم قضایی و دانشگاهامیر کبیر و دانشگاه صنعت نفت و دفتر مرکزی شرکت بهرهبرداری متروی تهران است که در مجاورت چهار راه کالج قرار دارد.
اماکن مهم بهجت آباد
بهجت آباد از جمله محلههایی است که اماکن مهم بسیار زیادی در آن وجود دارد. دلیل این فراوانی نیز قرار داشتن بهجت آباد در مسیر توسعه شهر تهران بود. با تخریب شهر تهران، بهجت آباد جزء اولین مناطقی بود که وارد تهران شده و دانشگاهها و مراکز متعددی در این منطقه ساخته شد.
* دانشگاهامیرکبیر
* دانشگاه علوم قضایی
* دانشگاه صنعت نفت
* پارک بهجتآباد (ابن سینا)
* سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران
* دفتر مرکزی شرکت بهرهبرداری متروی تهران
* سازمان صنایع دستی
* دانشگاه آزاد
* بازار بهجتآباد
* پارکینگ طبقاتی بهجتآباد
* شرکت آب و فاضلاب
* مرکز تلفن رجایی
* بنیاد شهید
خیابانهای مهم بهجت آباد
محله بهجت آباد مهمترین خیابانهای تهران را در خود جای داده است. خیابانهای بهجت آباد، مهمترین نقش را در اتصالات نقاط مهم مرکزی تهران به یکدیگر داشته و همچنین دارای تأثیرات اقتصادی و تجاری فراوانی برای پایتخت هستند.
* خیابان ولیعصر
* خیابان حافظ
* بلوار کریمخان زند (تهران)
* خیابان میرزای شیرازی
* خیابان استاد نجات الهی
* خیابان شهید مطهری
* خیابان زرتشت
* خیابان لارستان
* خیابان سربداران
* خیابان شهید دکتر عضدی
مجتمع مسکونی بهجت آباد
مجتمع مسکونی بهجت آباد از جمله مجتمعهای مسکونی مشهور در تهران است. دلیل شهرت بسیار زیاد مجتمع مسکونی بهجت آباد، این نکته است که اولین ساختمانهای بلند مسکونی تهران یا بهتر میتوان گفت که اولین آپارتمانهای تهران در محله بهجت آباد ساخته شد و از همان زمان به نام مجتمع مسکونی بهجت آباد نامگذاری شد. دلیل آنکه هنوز عده زیادی طرفدار خرید خانه در مجتمع مسکونی بهجت آباد هستند، این موضوع است که مجتمعهای مسکونی محله بهجت آباد تهران تکنولوژیهای بسیار خوبی در آنها استفاده شده و هنوز میتواند محیط بسیار خوبی را برای زندگی در بهجت آباد فراهم کند. مجتمع مسکونی بهجت آباد در خیابان زرتشت قرار دارد.
بازار بهجت آباد
بازار بهجت آباد یکی از مراکز خرید محله بهجت آباد است. بازار بهجت آباد از جمله مراکز خریدی است که ساکنین محله میتوانند بسیاری از اقلام مورد نیاز خود را از این بازار تأمین کنند. آدرس بازار بهجت آباد در تهران، خیابان کریمخان، خیابان عضدی، خیابان ارشد قرار دارد.
زندگی در بهجت آباد
بهجت آباد یکی از محلههای شلوغ تهران است. این محله دارای دسترسیهای بسیار خوب به نقاط مرکزی تهران و بازارهای خیابانهای ولیعصر، خیابان مطهری، خیابان بهشتی و خیابان کریمخان است. حمل و نقل عمومی در بهجت آباد دارای سیستم بسیار خوبی است وایستگاههای مترو بسیاری در اطراف این محله قرار دارند که با وجود قرار داشتن این محله در طرح ترافیک تهران میتوان انتظار داشت که بیشتر حمل و نقل و جابجاییها در این محله میبایست از طریق حمل و نقل عمومی و مترو صورت گیرد. این محله دارای بافت تجاری بسیار قدرتمندی است، به صورتی که تنها سی درصد بافت این محله مسکونی بوده و دیگر ساختمانها کاربری اداری و تجاری دارند و جالب است بدانید بخش زیادی از بافت مسکونی این منطقه به مجموعه آپارتمانهای مشهور بهجت آباد تعلق دارد و شلوغی و ازدحام این محله بیشتر مربوط به بافت غیر مسکونی آن در طول روز است که این مورد میتواند زیست شبانه این منطقه را با مشکلاتی همراه کند.
استفاده از طرحهای ترافیکی و ساخت پارکینگهایی مانند پارکینگ حافظ که در تقاطع خیابان حافظ و، ولی عصر وجود دارد تا حدودی توانسته مشکل ترافیک این منطقه را کاهش دهد، اما باید توجه داشت که این منطقه هنوز از ترافیک بسیار شدید و آلودگی آن در رنج است. مراکز تفریحی بهجت آباد از جمله شاخصههای خوب این محله است که به دلیل مجاورت با محلههایی مانند عباس آباد میتوان انتظار داشت که دسترسی خوب به این مناطق و وجود کلیساها و مدارس ارمنی در بهجت آباد از نقاط قوت بهجت اباد برای زندگی باشد. از گذشته ارامنه در محدوده خیابان لارستان سکونت داشتهاند و به همین دلیل است که این خیابان به ۱۸ متری ارامنه شهرت دارد.2