علائم کمبود سدیم در بدن چیست؟
سدیم یک یون بسیار ضروری در مایع خارج سلولی است که در حفظ سلامت بدن نقش مهمی ایفا میکند.
هر فرد مجاز است ۲۴۰۰ میلیگرم سدیم را به صورت روزانه مصرف کند، در صورتی که این مقدار کاهش یابد بدن علائمی را نشان میدهد که در طیفی از تحریک کنندگی تا مرگ کشیده میشود. یکی از نواحی که کمبود سدیم میتواند بسیار آن را تحت تاثیر قرار دهد، سیستم عصبی است که میتواند این سیستم را تقربیا به حالت توقف در بیاورد.
به طور کلی علائم کمبود سدیم میتواند شامل؛ کاهش فشار خون، سستی، سرگیجه، آشفتگی، کاهش وزن، اسهال، استفراغ، ضعف، تحریکپذیری عضلات و سردرد باشد.
یکی از پیامدهای دیگر کاهش سدیم بدن میتواند کاهش تجمع چربیها در قسمتهای جانبی بدن باشد. در صورتی که مقدار سدیم در بدن کاهش یابد بستر مناسبی برای بسیاری از بیماریها فراهم میشود همچنین فرد احساس خستگی و بی حسی مغزی میکند.
در مقابل اگر مقدار سدیم در بدن بیشتر از حد مجاز باشد میتواند خطرساز باشد و سبب؛ تورم بافتهای عصبی، عصبها و ورم مغزی، افرایش فشار خون و افزایش احتمال عفونت ریه شود در صورتی که این مقدار تنظیم نشود و فرد تحت درمان قرار نگیرد، حتی میتواند منجر به کما شود.
انواع خواص سدیم
سدیم به طور طبیعی در موادی که مصرف میکنیم وجود دارد و هنگامی که به غذاها اضافه میشود علاوه بر اینکه طعم غذا را بهتر میکند میتواند مقدار مورد نیاز سدیم را نیز تامین کند. از جمله خواص دیگر این یون برای سلامتی عبارتند از:
۱) تنظیم سطح مایعات بدن: یون سدیم یکی از موادی است که میزان مایعات بدن را تنظیم میکند و بین تعادل آب و سدیم ارتباط وجود دارد. کانالهای سدیمی میتوانند آب را به داخل سلول پمپاژ کنند، از همین طریق میتواند مایع برون سلولی را تنظیم کند.
۲) پیشگیری از سوختگی با آفتاب: علت اصلی آفتاب سوختگی عدم تنظیم گرما در بدن انسان است. هنگامی که فرد مواجهه دائمی با دمای بالا داشته باشد بدن نمیتواند دمای طبیعی خودش را حفظ کند، در نتیجه آب و نمک را از دست داده و این وضعیت را تشدید میکند؛ بنابراین سدیم میتواند الکترولیتهای ضروری اش را از دست دهد بنابراین یون سدیم میتواند نقش مهمی در پیشگیری از آفتاب سوختگی داشته باشد.
در صورتی که فرد مایعات دارای نمک و قند بنوشد میتواند با آفتاب سوختگی مقابله کند. همچنین اگر که نمک را با آب انبه ترکیب کنید میتوانید از آن برای تسکین درد استفاده کنید. برای ورزشکاران قدرتی و کسانی که سبک زندگی بسیار فعالی دارند تعادل سطح مایعات و سدیم بسیار اهمیت دارد.
۳) تقویت عملکرد مغز: مغز نسبت به تغییر سطح سدیم بدن حساسیت زیادی دارد. هنگامی که مقدار سدیم بدن کاهش یابد میتواند خود را به شکل سستی و آشفتگی ظاهری نشان دهد. سدیم میتواند ذهن را تیز کند و همچنین برای رشد مغز عنصر مهمی به حساب میآید، زیرا میتواند عملکرد مغز را بهبود دهد.
۴) کاهش مقدار گرفتگی عضلات: در ماههای گرم سال به علت کم آبی و عدم تعادل در مقدار الکترولیتها گرفتگی عضلات بیشتر اتفاق میافتد. برای بازگرداندن برخی الکترولیتها علاوه بر دهیتدراته کردن بدن باید از آبمیوهها و مایعات سرشار از سدیم استفاده کرد.
۵) مراقبت از پوست: در بسیاری از کرمهای ضدآفتاب برای ایجاد خاصیت ضدپیری از سدیم به عنوان دهیدراته کننده استفاده میکنند. سدیم میتواند از طریق مبارزه با رادیکالهای آزادی که فرآیند پیری را تسریع میکنند، این روند را به تاخیر بیندازد و جوانی و سلامت پوست را حفظ میکند.
۶) از بین بردن کربن دی اکسید: یون سدیم میتواند کربن دی اکسید اضافی جمع شده در بدن را حذف کند.
۷) کنترل جذب گلوکز: سدیم میتواند جذب سدیم توسط سلول را تسهیل کند و همچنین در انتقال موادغذایی در غشای سلولی به شکل صحیح نقش ایفا میکند.
۸) حفظ تعادل اسیدیته بدن: سدیم میتواند از طریق فرآیند تغییر نسبت فسفاتهای قلیایی بر پایه اسید؛ واکنش کلیهها همچنین میزان و محتوای ادرار را تنظیم و کنترل کند.
۹) تنظیم مایعات: یکی از مهمترین نقشهای سدیم در سلامت بدن توانایی آن در جهت متعادل سازی فشار اسمزی است، زیرا میتواند مایع را در سلولهای بدن تنظیم کند.
۱۰) تعادل مقدار یون: سدیم میتواند از طریق کلریدها و بی کربناتها به حفظ تعادل بین دو نوع یون یعنی یونهای مثبت و منفی کمک کند.
۱۱) تاثیر بر سیستم قلبی: سدیم در حفظ انقباضهای طبیعی قلب کمک کند و برای حفظ فشار خون در بدن بسیار کارآمد است، باید توجه کرد افزایش بیش از حد یون سدیم میتواند فشار خون را به طور ناگهانی بالا ببرد و در نتیجه باعث ایجاد مشکلات سلامتی شود