شارژ سبد معیشتی این گروه از یارانه بگیران | خبر مهم از سبد معیشت این گروه ها
براساس گفتههای فعالان کارگری، مقدار کالری مصرفی روزانه افراد را به طرز قابل توجهی کاهش داده است، رقم سبد معیشت حداقلی خانوارهای کارگری به ۲۳ میلیون و ۵۴۵ هزار تومان رسیده است
کالابرگ طرح فجرانه
جزییاتی از مرحله دوم طرح کالابرگ فجرانه را در این مطلب میخوانید .دومین مرحله از طرح فجرانه کالابرگ برای ۷ دهک درآمدی از ۱۷ اسفندماه سال جاری آغاز میشود و مبلغ ۲۲۰ هزار تومانی برای ۷ دهک درآمدی شارژ خواهد شد.طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی از ۱۷ بهمنماه سال جاری آغاز شده است و براساس آنچه مسئولان وزارت رفاه عنوان کردهاند این طرح تا ۱۷ اردیبهشتماه سال ۱۴۰۳ ادامه خواهد داشت و دهکهای اول تا هفتم مشمول طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی میشوند.
مشولان این طرح پس از شارژ اعتبار ۲۲۰ هزار تومانی در هر ماه، یک ماه فرصت دارند که از اعتبار اشاره شده استفاده کنند. بهعنوان مثال مشمولان طرح از اعتبار ۱۷ بهمن تا ۱۷ اسفندماه فرصت استفاده دارند و پس از آن این اعتبار حذف خواهد شد و در ادامه مشمولان باید از اعتبار ۲۲۰ هزار تومانی ۱۷ اسفندماه ۱۴۰۲ تا ۱۷ فروردین ۱۴۰۳ استفاده کنند.
براساس اعلام وزارت رفاه، دومین مرحله از اجرای طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی از ۱۷ اسفندماه سال جاری آغاز خواهد شد و در این مرحله نیز مبلغ ۲۲۰ هزار تومانی برای ۷ دهک درآمدی شارژ خواهد شد و مشمولان مجدداً یکماه فرصت استفاده از این اعتبار را دارند.علیرضا عسگریان؛ معاون رفاه و امور اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره استفاده خانوادهها از اعتبار ۲۲۰ هزار تومانی گفت: سرپرستان خانوار میتوانند با مراجعه به سایت "حمایت" از نحوه دهکبندی خود مطلع شوند. تنها سرپرستان خانوار میتوانند به این سامانه مراجعه و پس از دریافت کد به صورت پیامکی از طریق تلفن همراه، سایر فرایندهای خود را در این سامانه پیگیری کنند.
وی با اشاره به اینکه ۲۲۰ هزار فروشگاه و مغازه به طرح متصل شدهاند، افزود: مشمولان برای اطلاع از موقعیت جغرافیایی، آدرس و اطلاعات مربوط به فروشگاهها و مغازههای متصل به طرح کالابرگ میتوانند به برنامه کاربردی "شما" مراجعه کنند. تمام اطلاعات مربوط به طرح کالابرگ در این برنامه وجود دارد.سیدصولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز درباره میزان استفاده خانوادههای مشمول از این طرح گفت: ۶۱ میلیون نفر در ۷ دهک درآمدی مشمول این طرح هستند که تاکنون ۳۷ میلیون نفر (۶۲/۵ درصد) از این طرح استفاده کردهاند.اگرچه تاریخ بیستم اسفند فرا رسیده است اما هنوز محاسبات جدی درباره سبد معیشت خانوارهای کارگری (که موضوع بند دوم ماده ۴۱ قانون کار است) در کمیته مزد زیر نظر شورای عالی کار آغاز نشده است. فعالان کارگری این تأخیر طولانی را نشانهای روشن از تلاش دولت برای "تعیین دستوری دستمزد" میدانند. این در حالی است که در سالهای گذشته، قبل از آغاز ماه اسفند، رقم سبد معیشت خانوار نهایی مشخص میشد.بر طبق یک روال همیشگی، محاسبهی سبد معیشت خانوارهای کارگری با اعمال ضریب بر سبد خوراکیها و آشامیدنیهای خانوار صورت میگیرد؛ به عبارت دقیقتر، هیچ زمان در سبد معیشت، وزن مولفههایی مانندِ مسکن، آموزش و درمان، «واقعی» نیست و بدیهیست که اگر وزن مولفههای تاثیرگذار به خصوص مسکن به صورت واقعی دیده شود، نرخ سبد معیشت بسیار بالاتر خواهد بود.در هر حال امسال در نشست ۱۶ اسفندِ کمیته مزد، وزارت بهداشت از سبد غذاییِ جدید خود رونمایی کرد؛ این سبد غذایی با نمونههای قبلی خود از منظر میزان کالری و اقلام مصرفی تا اندازهای تفاوت دارد؛ اما سوال اینجاست که با در نظر گرفتن سبد غذایی وزارت بهداشت، نرخ سبد معیشت خانوارهای کارگری چند است؟
فرامرز توفیقی، فعال کارگری، براساس سبد اعلامی وزارت بهداشت؛ محاسباتی انجام داده است؛ او در مورد این سبد میگوید: جدول سبد غذائی اعلامی برای بهتر شدن شرایط تغذیه دستوراتی داده است از جمله مصرف نان سبوسدار، مصرف ماهی و توت و کشمش و انجیر که در محاسبات قیمت بر اساس آمار اعلامی مرکز آمار بهمن ۱۴۰۲ در محاسبه دخیل شده است. او با استناد به سبد غذایی وزارت بهداشت و دادههای تورمی بهمنماه به سبد خوراکیها و آشامیدنیهای زیر رسیده است:
با استناد به دادههای این جدول، مصرف خوراکیهای ماهانه یک خانوار متوسط ۳.۳ نفری از فرمول زیر به دست میآید:
۳۰ * ۳۰۵۳۰۷۴= ۹۱۵۹۲۲۲۰ ریال
در واقع، سبد خوراکیهای خانوار کارگریِ ۳.۳ نفره، بر مبنای سبد غذایی وزارت بهداشت و با استناد به دادههای تورمی بهمنماهِ ۱۴۰۲ رقم ۹ میلیون و ۱۵۹ هزار تومان است.
حال نوبت محاسبه سبد معیشت کلی براساس نرخ سبد خوراکیها و آشامیدنیهای خانوار است؛ توفیقی با بیان اینکه «مطابق اعلام مرکز آمار ایران، سهم خوراکیها در هزینههای زندگی برای دهک چهارم (دهکی که غالب کارگران متعلق به آن هستند)، ۳۸.۹ درصد است» سبد معیشت خانوارهای کارگری متوسط را براساس فرمول زیر به دست میآورد:
۲۳۵۴۵۵۵۷۹ = ۳۸.۹ /۱۰۰ *۹۱۵۹۲۲۲۰به این ترتیب با استناد به سبد غذایی وزارت بهداشت که به گفته فعالان کارگری، میزان کالری مصرفی روزانه افراد را به میزان معناداری کاهش داده، رقمِ سبد معیشت بسیار حداقلی خانوارهای کارگری، ۲۳ میلیون و ۵۴۵ هزار تومان است.
توفیقی اضافه میکند: سبد معیشت ۱۴۰۲ که در بهمن و اسفند سال قبل در شورای عالی کار محاسبه شد، ۱۳ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان قیمت داشت؛ درنتیجه مابهالتفاوت دو سبد همین الان، ۹۶۴۵۵۵۷۷ ریال است؛ در واقع در همین چند ماهِ گذشته، هزینههای زندگی خانوارهای کارگری بیش از ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان افزایش یافته است.او با بیان اینکه «طبق دادههای فوق، هزینههای حداقلی زندگی در بهمن ماه امسال، ۲۳۵۴۵۵۵۷۹ ریال است» افزود: حقوق دریافتی کارگران به شرط واریز تمام مزایای مزدی برای یک خانوار ۳.۳ نفره، ۷۹۹۸۳۶۰۴ ریال است؛ در نتیجه در بهمن ماه، دستمزد کارگران فقط ۳۳.۹۷ درصد سبد معیشت را پوشش میدهد و قدرت پوشش دستمزد، تنها ۱۰.۲ روز است؛ در واقع کارگران حداقلبگیر با دستمزدی که میگیرند، بیش از ۱۹ روز ماه جیبشان کاملاً خالیست!
۲۳ میلیون و ۵۴۵ هزار تومان، تفاوت بسیار معناداری با دستمزد کارگران دارد؛ کارگری که هزینههای حداقلی زندگیاش در بهمنماه، بیشک از ۲۳ میلیون تومان خیلی بیشتر است، نزدیک ۸ میلیون تومان حقوق ماهانه دارد آنهم با احتساب بن خواربار، حق مسکن و حق اولاد و به شرط اینکه کارفرما تخلف نکند و همهی این مزایای مزدی را به کارگر پرداخت کند.
با این حال، به گفته توفیقی، سبد غذایی وزارت بهداشت، یک سبد انتزاعی و ایستاست و نمیتواند ترجمان ملموسی از نیازهای خوراکی واقعی خانوارهای کارگری باشد: «این سبد فاقد پویایی است و سبدی ایستاست. بدین معنا که برای فراهم آوردن خوراک خانوار، اقلام مختلفِ این سبد باید فراوری شده و به معنای واقعی به غذا تبدیل شود؛ از سوی دیگر برای فراوری غذاها مواد بسیار زیادی لازم است که در سبد انستیتو تغذیهی وزارت بهداشت، نیامده است، موادی همچون ادویهها، چاشنیها و ترشیها. نکته دیگر، عدم محاسبه نوشیدنیها در این سبد است که خودش سهم ۰.۸۹ درصدی در سبد دارد اما در جدول هزینهها، هیچ خبری از آن نیست».البته تاکید میکند «بعید به نظر میرسد که در مذاکرات مزدی شورای عالی کار، همین سبد قلب شده و غیر واقعی نیز مبنا قرار بگیرد، به احتمال زیاد بازهم به سراغ دستوراتِ از بالافرمودهی دولت برای افزایش دستمزد میروند، بازهم روی رقم ۲۰ درصد چانه خواهند زد، در حالیکه صد درصد افزایش مزد بازهم از سبد معیشت بسیار حداقلی کمتر است....».
صد درصد افزایش دستمزد، به شرطی که تمام مزایای مزدی نیز همپای پایه مزد ۱۰۰ درصد زیاد شود، حقوق دریافتی یک خانوار ۳.۳ نفره را به حدود ۱۶ میلیون تومان میرساند، با این افزایش که در نهادی به نام شورای عالی کار بعید است به ثمر برسد، بازهم دستمزد کارگران ۷ میلیون و ۵۴۵ هزار تومان کمتر از سبد تنزلیافتهی بهمن ماه است. برای رسیدن دریافتیِ امروزِ کارگران به سبد معیشتِ ۲۳ میلیون و ۵۴۵ هزار تومانی به ۲۸۰ درصد افزایش دستمزد نیاز است. حالا باید پرسید در چنین شرایطی، چطور وزیر کار و دولتیها روی ۲۰ درصد افزایش دستمزد در رسانهها مانور میدهند، هدفشان از پروپاگاندایی اینچنین خلاف واقعیت چیست؟!