شیوههای آماده کردن کودکان برای زندگی دیجیتالی چیست؟
همانطور که کودکان در دنیای واقعی نیاز به کنترل و مراقبت دارند، در فضای مجازی نیز باید مراقب آنها بود استفاده کودکان از اینترنت و فضای مجازی نیاز به یادگیری و آموزش دارد، کودکان باید با آداب و معاشرت آنلاین آشنا شوند.
در عصر کنونی یکی از مهمترین و شاید بزرگترین دغدغه والدین همین گوشیهای پیشرفته و فضای مجازی است دغدغهای که روز به روز بیش از گذشته به جان والدین میافتد و هچون خوره، وجود آنها را میخورد. بارها گفته شده که والدین نباید فرزندان خود را در فضای مجازی تنها بگذارند چرا که تهدیدات و آسیبهای فضای مجازی امروز به مراتب بیشتر از فضای حقیقی است.
بخش زیادی از وقت کودکان در خانه و اوقات فراغت نوجوانان با ابزار و تکنولوژیهای جدید و گوشیهای هوشمند سپری میشود، باید خانوادهها نظارت دقیقی بر فعالیت کودکان و نوجوانان در فضای مجازی داشته باشند، افزایش آگاهی آنها از مخاطرات احتمالی در فضای مجازی میکاهد.
در زندگی صنعتی امروزی که فرزندان ناگزیر به از استفاده کردن از این فضا هستند و باید بتوانند با فضای مجازی ارتباط درست برقرار کنند. زمانی که فرزند آماده پذیرش این فضا میشود باید وی را با نحوه استفاده درست از اینترنت و فضای مجازی و مزایا و مخاطرات آن آشنا کنیم تا شاهد حضور مطلوب وی در این فضا باشیم.
لزوم آماده کردن نسل آینده برای زندگی دیجیتالی
کارشناسان فضای مجازی مخالف ورود کودکان و نوجوانان به فضای مجازی نیستند اما تاکید دارند که این ورود باید با مدیریت و افزایش سطح آگاهی والدین صورت گیرد چرا که توسعه تکنولوژی و فضای مجازی اجتناب ناپذیر است با توجه به توسعه تکنولوژی و فضای مجازی باید به سبک جدیدی از زندگی برسیم و نسل آینده را برای این فضا و ورود به سبک زندگی دیجیتالی کنیم اگر در فضای مجازی عقب گرد کنیم آینده را از دست دادهایم.
بسیاری از افراد در این فضا با هویت پنهان حضور دارند و شاید چندین چهره داشته باشند که این مساله از طرفی باعث تنوع و جذابیت است اما از نظر دیگر این موضوع که نمیدانیم با چه کسی در این فضا روبرو میشویم میتواند وحشتناک باشد.
کارشناسان پلیس فتا تاکید دارند که در چند سال اخیر شاهد افزایش چشمگیر درصد استفاده کودکان از اینترنت و افزایش کودکان سایبری هستیم و میزان زمانی که آنها آنلاین میگذرانند نیز به طور پیوسته در حال افزایش است. فضای مجازی و اینترنت فواید زیادی برای کودکان دارد و میتواند به آنها در یادگیری، رشد و تکامل یافتن کمک کند اما لازم است والدین آگاه باشند تا بتوانند علاوه بر اعمال نظارت مناسب بر نحوه استفاده کودکان از اینترنت، روش صحیح استفاده از آن را نیز به آنها آموزش بدهند، چرا که استفاده نادرست از اینترنت و فضای مجازی میتواند خطرات جبران ناپذیری را به بار بیاورد.
گوشی هوشمند یکی از روشهایی است که کودکان از طریق آن به اینترنت و فضای مجازی متصل میشوند و اکثر کودکان به دلیل نداشتن تبلت یا گوشی هوشمند شخصی، اغلب از گوشی والدین خود استفاده میکنند که این امر با توجه به وجود اپلیکیشینها و پیامرسانهای مختلف و همچنین وجود اطلاعات مهم در گوشی بزرگسالان، علاوه بر گسترده کردن بستر خطر برای کودکان، میتواند باعث بروز خطراتی نیز برای والدین آنها شود.
کارشناسان پلیس فتا اظهار کردند کودکان هنگام بازی با گوشی والدین به صورت آنلاین، با برخی از تبلیغات منتشر شده در وبسایتها و پیامرسانهای موبایلی از جمله اینستاگرام که هرگونه عکس و فیلم در آن رد و بدل میشود، مواجه خواهند شد و کنجکاو میشوند که مشاهده کنند و حتی صفحهها را دنبال کنند که این امر میتواند کودکان را با صدماتی از قبیل بلوغ زودرس، اختلال شخصیتی و افسردگی مواجه کند.
در برخی بازیهای آنلاین امکان ارتباط گیری و چت کردن وجود دارد و بسیاری از مجرمان از این طریق در قالب دوستی با کودکان ارتباط برقرار میکنند که علاوه بر احتمال اعمال موارد مجرمانه بر روی کودکان از قبیل خشونت و قلدری سایبری، میتوانند آنها را به سمت سایتهای فیشینگ یا نرم افزارهای حاوی بدافزار هدایت کرده و اقدام به سرقت اطلاعات بانکی والدین کنند.
راههای اطمینان از امنیت آنلاین کودکان
آ موزشهایی به والدین ارائه شود تا ضمن اطمینان از امنیت آنلاین فرزندان خود و قبول این واقعیت که باید فرزندان امروزی و همراه با تکنولوژی تربیت کنند، خیالی آسودهتر داشته باشند و از اضطراب و نگرانی آنها کاسته شود.
کارشناسان پلیس فتا تاکید دارند که اینترنت یک ابزار ضروری برای زندگی مدرن است این کار به مردم اجازه میدهد تا با هم ارتباط برقرار کنند حجم عظیمی از دادهها را ذخیره کنند و کارهای روزمره زندگی خود را برای راحتی امور خانه انجام دهند. اینترنت همان طور که ابزار ضروری زندگی مدرن است، میتواند برای کاربران بیتجربه، خطرآفرین نیز باشد بر این اساس والدین باید به نکتههای ذیل توجه داشته باشند:
از ابزار کنترل والدین استفاده کنید: در دسترسترین روش برای اطمینان از ایمنی کودکان، استفاده از ابزار کنترلهای والدین بر روی وسایلی است که آنها استفاده میکنند. اینکه آیا دستگاهی این کنترلهای پیش فرض را دارد به سازنده بستگی دارد، اما بسیاری از آنها نوعی محدودیت مخصوص به خود را عرضه میکنند. اگر گوشی کودکان شما کنترلهای کافی ندارند، میتوانید یک برنامه اختصاصی را برای نصب آنها دانلود کنید. این گزینه صرف نظر از این موضوع مفید است زیرا ابزارهای کنترل والدین در دستگاههای عمومی اغلب در مقایسه (به دلیل عدم تمرکز بر کودک) ضعیف هستند.
از طرف دیگر، والدین میتوانند یک گوشی امن برای کودکان خریداری کنند که از ابتدا با در نظر گرفتن جنبههای حفاظتی ساخته شده است. این تلفنها اغلب برای کنترل آسانتر والدین طراحی شدهاند یا بدون قابلیتهای خاصی عرضه میشوند.
یک وی پی ان یا شبکه خصوصی مجازی( VPN ) پرداختی و توصیه شده نصب کنید: حتی اگر شما تمام تلاش خود را برای کمک به کودکتان برای جستجوی ایمن انجام دهید، عاملان بد همیشه میتوانند راهی برای ورود پیدا کنند. این میتواند به سادگی یک تبلیغ مخرب یا خطرناکتر، یک هکر در یک پلت فرم رسانه اجتماعی ناشناس باشد. یک راه برای مبارزه با این کار، نصب یک سرویس حرفهای شبکه خصوصی مجازی بر روی دستگاههای خود است. این کار ارتباطات آنها را رمزگذاری و ایمن میکند و از دیدن مکانها و فعالیتهای واقعی دستگاه جلوگیری میکند.
در حالی که هر VPN معتبر نیاز به هزینه اشتراک دارد، به خوبی ارزش این را دارد که برای آسودگی خاطر اطلاعات خود را ناشناس نگه دارید. VPN های رایگان فراوان هستند، اما تمایل به گرفتن اطلاعات دارند که معمولاً شامل فروش آنها در میان چیزهای دیگر میشود. ناگفته نماند که این ایده آل نیست، به خصوص که این اطلاعات مرتبط با کودکان شما است. شما باید به طور ویژه به دنبال خدمات پرداختی باشید، انگیزه سود آنها عمدتاً در ارائه محصول است.
قوانین اساسی برای استفاده از دستگاه وضع کنید: راه دیگر برای ایمن نگه داشتن کودک شما گفتگو در مورد قوانین اساسی برای زمان و نحوه استفاده آنها از یک دستگاه است. از خود بپرسید چه نوع وب سایتهایی برای جستوجو امن ترین هستند یا چه زمانهایی برای استفاده از اینترنت سالمترین هستند. برای مثال، هنگامی که آنها تکالیف خود را انجام میدهند، میتوانید به آنها اجازه دهید که از رایانه فقط برای اهداف آموزشی و مرجع استفاده کنند. پس از آن، آنها میتوانند از رسانههای اجتماعی استفاده کنند یا فقط در وبسایتهای خاصی برای مدت زمان از پیش تعیین شده بازی کنند.
وصل شدن به وبسایتهای بزرگتر و محبوبتر، مکان خوبی برای شروع است، زیرا آنها معمولاً مقررات بیشتری نسبت به سایرین دارند. از این رو، میتوانید نوع محتوایی که کودک شما استفاده میکند را تماشا کنید و محدودیتهای خود را بر این اساس تنظیم کنید. شما میتوانید همین کار را با مدت زمانی که آنها آنلاین میگذرانند انجام دهید تا مطمئن شوید که اعتیاد پیدا نمیکنند. استفاده آنها نباید به مرحله افراط برسد زیرا حداقل، آفلاین ایمن تر خواهند بود.
آنها را با خطرات اینترنت آشنا کنید: علاوه بر تنظیم این قوانین، میتوانید از این موقعیت برای ایجاد یک گفتگو در مورد اینکه چرا چنین قوانینی ضروری هستند استفاده کنید. واضح و صادق باشید در مورد اینکه چرا آنها را در این موقعیت قرار دادهاید و محکم بر تصمیمات والدین خود بایستند. حتی پس از توضیح دادن خود، ممکن است کودک شما متوجه نشود که چرا سعی میکنید از او محافظت کنید. این زمان مهمی برای نشستن و آموزش به آنها درباره خطرات و آسیب پذیری در اینترنت است.
مهمترین درس در مورد عدم اشتراک گذاشتن اطلاعات شخصی یا پاسخگویی به هر شخصی است مگر اینکه منبع را بشناسند یا به آن اعتماد کنند. حتی در آن صورت، آنها باید فقط کاری را انجام دهند که آنها (و شما) با آن راحت هستند. آنها را در مورد انواع مختلف ویروسها و روشهای نفوذ آموزش دهید تا بتوانند از لینکهای ناامن دور شوند. پس از این، شما میتوانید به آنها کمک کنید تا بفهمند چگونه از محتوای نامناسب یا هولناک در هنگام جستوجو در اینترنت، جلوگیری کنند.
تأمین منابع برای ایمنی: شما میتوانید به کودکتان با برقراری ارتباط شفاف و دادن منابع مفید کمک کنید تا با محدودیتهای شما راحت باشد و آنها را درک کند. البته شما والدین آنها هستید، اما آنها همچنین در حال رشد ذهنی هستند که ممکن است به قوانین جدید پاسخ منفی دهند. این میتواند احساس امنیت در کنار شما را برای آنها دشوارتر کند یا اگر اتفاقی افتاد به شما مراجعه کنند. در مورد این موضوع به طور طولانی با آنها بحث کنید و عقاید، نظرات و سوالات آنها را بشناسید و به آنها پاسخ دهید.
در صورتی که برای صحبت در دسترس نیستید، منابع مختلفی را به کودکتان آموزش دهید که میتوانند برای کمک به آنها مراجعه کنند. این شامل بزرگسالان قابل اعتماد، معلمان، خواهر و برادر بزرگتر، و وب سایتهای آموزشی مختلف است که برای یادگیری در مورد ایمنی اینترنت طراحی شدهاند. زمانی که در شرایط ناراحت کنندهای قرار دارند، همیشه کسی وجود دارد که به آنها کمک کند، حتی اگر احساس تنهایی کنند. اگر چیزی ترسناک اتفاق بیفتد، فرزند شما با یک ذهنیت محکم از منابع برای راه حلها، وضعیت بسیار بهتری خواهد داشت.
http://www.imna.ir/news/567737/