روش تشخیص و درمان آسم | مشکلات کسانی که در این روزهای آلوده آسم دارند
آسم مجموعهای از علائم و نشانهها است و تشخیص قطعی آن در نهایت به قضاوت پزشک بازمیگردد. در ارتباط با شیوع آسم در کشور، براساس مطالعات وزارت بهداشت با همکاری مرکزی تحقیقات آسم وآلرژی، شیوع بیماری آسم براساس علائم در میان افراد بالغ ۹۰ درصد و این مقدار در کودکان ۱۲ درصد است.
بیماری آسم مجموعهای از علائم و نشانهها است و تشخیص قطعی آن در نهایت به قضاوت پزشک بازمیگردد. در ارتباط با شیوع آسم در کشور، براساس مطالعات وزارت بهداشت با همکاری مرکزی تحقیقات آسم وآلرژی، شیوع بیماری آسم براساس علائم در میان افراد بالغ ۹۰ درصد و این مقدار در کودکان ۱۲ درصد است.
یک بیماری التهابی رایج مزمن مجاری هوایی است که ویژگیهای آن عبارتند از علائم متغیر و عودکننده، انسداد برگشت پذیر جریان هوا و اسپاسم برونش. نشانههای رایج آن عبارتند از خس خس، سرفه و تنگی نفس که به سهگانهی آسم معروف است.» این تعریفی است از آسم در ویکیپدیا.
مصطفی معین، رییس انجمن آسم وآلرژی ایران گفت:
اگر بیمار و خانواده آنها در زمینه کنترل و پیشگیری از آسم به اندازه کافی آموزش ببینند، میتوانند حتی به پزشک خود برای تشخیص و درمان سریعتر آن کمک کنند. آموزش اهمیت زیادی در پیشگیری و کنترل بیماریهای مزمن مثل آسم و COPD دارد که توسط سیگار و آلودگی هوا ایجاد میشوند. وی گفت: ایران از لحاظ شیوع بیماری آسم جزو کشورهای متوسط است، ولی شدت آن در حاشیه کلانشهرها و شهرهای بزرگ برخلاف کشورهای پیشرفته زیاداست، در حالی که در کشورهای توسعه یافته صنعتی شیوع بیماری بالاتر ولی تحت کنترل است.
وی مهمترین عامل خطر ابتلا به آسم را استعداد ژنتیکی بیمار دانست و تصریح کرد:
طی چند سال اخیر موضوع اپیژنیک مطرح شده است که نشان میدهد تغییرات محیطی، استرس و… حتی از درون رحم مادر نیز بر ساختار ژنتیک افراد اثر میگذارد و میتواند آن را تغییر دهد. اگر این محیط اصلاح شود، تغییرات ژنتیکی نیز برگشتپذیر خواهند بود. وی همچنین از اجرا نشدن قانون منع مصرف دخانیات در فضاهای بسته و بیمسئولیتی مردم نسبت به سلامت خود و عموم مردم انتقاد کرد.
رییس انجمن آسم و آلرژی ایران اجرای برنامههای توسعهای مخرب و ناپایدار کشورهای صنعتی و جهان سوم و همچنین شهرنشینی، آپارتماننشینی، مصرف زیاد الکل، دود سیگار و نوع رژیم غذایی مردم را از عوامل افزایش شیوع ابتلا به بیماری آسم و بیماریهای تنفسی برشمرد و اظهار کرد:
مجموعه نظام باید با داشتن برنامههای علمی و جامع و مشارکت دستگاههای مختلف از پیشگیری اولیه بیماری جلوگیری کند. مصرف سیگار و قلیان نیز رو به افزایش است و سن شروع مصرف آن کاهش پیدا کرده است. در خانمها نیز شروع مصرف به جوانی و نوجوانی رسیده است
استعداد ژنتیکی مهمترین عامل ابتلا به آسم
هرچند مهدی نجمی رییس اداره آسم وآلرژی وزارت بهداشت شیوع علائم آسم در کودکان را ۱۲ درصد می داند، معین، رییس انجمن آسم و آلرژی ایران گفته است: از سال ۸۵ شیوع علائم آسم در کودکان از ۱۰ درصد به ۱۳.۴ درصد رسیده است. تغییرات آب و هوایی نیز در این میان نقش مهمی در ابتلا به بیماریهای تنفسی دارد
زنان بالغ بیشتر از مردان در معرض آسم قرار دارند
مهرناز اسدی، فوق تخصص بیماریهای ریوی در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی روزنامه «ابتکار» در ارتباط با شیوع بیماری آسم می گوید:
آسم، بیماری مزمن التهابی راه های هوایی است که مجموعه ای از عوامل وراثتی و محیطی در تشکیل آن نقش دارند. بررسی ها نشان می دهد که شیوع این بیماری بین ۵ تا ۱۲ درصد است. معمولا به شکل سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه، زمان فعالیت و حتی استراحت بروز می کند. اسدی با اشاره به اینکه آسم در میان زنان بالغ نسبت به مردان بیشتر دیده می شود می افزاید: بیماری آسم درجات مختلفی دارد، از خفیفترین حالت تنفسی تا درجه های بالاتر آسم را در بر می گیرد. از لحاظ دارویی بیشتر درمان های استنشاقی توصیه می شود که در بازارهای ایران نیز موجود است.
همچنین از لحاظ جنسیتی، بیماری آسم و تنگی نفس در میان زنان بیشتر بروز می کند. این استاد دانشگاه علوم پزشکی می گوید:
داروهای بیماری آسم در ایران هم تحت پوشش بیمه هستند و نیستند و هزینه های آن بستگی به نوع بیماری دارد.
اسدی با یک گله از بیماران ادامه می دهد:متاسفانه بیماران تنفسی وقتی دوره اولیه درمانشان به اتمام می رسد دیگر به پزشک مراجعه نمی کنند.به عبارتی وقتی وضع تنفسی بهتری پیدا کردند و به بهبودی رسیدند تصور می کند دیگر نیازی به پزشک نیست، در صورتی که پس از مدتی این بیماری دوباره حمله کند و کار بیمار به بیمارستان بکشد؛ در برخی موارد دیده شده است که بیمار نیاز به دستگاه تنفسی داشت. پس توصیه می کنیم که حتما دوره های درمانی این بیماری را به اتمام برسانند. وی می افزاید: این بیماری و غفلت از درمان آن از لحاظ اقتصادی نه تنها برای فرد بلکه برای جامعه نیز زیان باربوده، کشیدن سیگار و متاسفانه آلودگی ها شهری نیز در افزایش بیماری تاثیر گذار است. اسدی می افزاید: برخی بیماران که از شهرستان به شهرهای صنعتی و بزرگتر می آیند بیشتر درگیر مشکلات تنفسی می شوند؛ چرا که گرد غبار، آلاینده ها و … در تشدید آسم تاثیرگذار است