نشانه های تعرض جنسی به کودکان چیست
نشانه های تعرض به کودکان و کودکی که مورد آزار جنسی قرار گرفته
نشانه های تعرض به کودکان و کودکی که مورد آزار جنسی قرار گرفته نشانه های تعرض به کودکان را چگونه تشخیص می دهید؟ هر گونه آسیب عمدی یا بدرفتاری با کودک زیر هجده سال چه به صورت کلامی و چه به صورت اثرات روانی و عاطفی جز شرایط تعرض به کودک به شمار می رود. اگر متوجه شدید یا مشکوک هستید که فرزند شما توسط یکی از اعضای خانواده یا اطرافیان خارج از خانواده تحت سواستفاده است به عنوان والد، یافتن راهی برای مدیریت احساسات خود و کودک بسیار مهم است. می توانید با ایجاد محیطی امن برای فرزند که عاری از قضاوت و سرزنش باشد به او کمک کنید. ضروری است که وقتی کودک درباره تعرض با شما صحبت می کند به او اطمینان بدهید که همچنان دوستش دارید و اتفاقی که افتاده تقصیر او نیست. در چنین شرایطی کنترل احساسات منفی از سوی والدین بسیار دشوار است و امکان بروز واکنش های منفی از جانب آنان زیاد است. بنابراین بهترین راه حل مشورت با مشاوره کودک و بکارگیری روش های تخصصی در این زمینه است.
تعرض به کودکان
کودک آزاری و تعرض به کودک فقط شامل خشونت فیزیکی نمی شود. تعرض هر نوعی از بدرفتاری بزرگسالان است که برای کودک خشونت آمیز یا تهدید آمیز جلوه می کند. هنگامی که کودک آزاری در خانه اتفاق می افتد و متجاوز به عنوان مثال، والدین یا مراقب کودک است نوعی از خــشونت خانگی و تعرض آشنا رخ داده است. اما گاهی اوقات کودکان توسط بزرگسالان دیگری که به آن ها وابسته هستند اما جز خانواده نیستند، مورد تعرض قرار می گیرند. مانند کارکنان مهد کودک، معلمان و مربیان ورزشی. باید در نظر داشت که ســوءاستفاده نه همیشه اما گاهی اوقات عمدی است.
اگر والدین یا مراقبان کودک نتوانند از پس مراقبت درست بربیایند، می تواند زمینه را برای بروز کودک آزاری و تعرض به کودک فراهم کنند
اهمیت آگاهی به نشانه های تعرض به کودکان
سوء استفاده از کودکان توسط کسی صورت می گیرد که فرزند را میشناسد، کودک به او اعتماد دارد و با او در بسیاری از موارد نسبت فامیلی نزدیک دارد. اغلب والدین یا دیگر افراد نسبی بخشی از سواستفاده کنندگان از کودک می باشند.
علائم کودکانی که مورد آزار قرار گرفته اند متفاوت هستند. برخی احــساس گناه و شرمندگی دارند و اینکه گمان می کنند کار اشتباهی کرده اند که مستوجب چنین اعمالی از طرف بزرگسالان بوده اند و این احساسات را تا بزرگسالی با خود حمل می کنند.
از طرفی چون اغلب کودکان می ترسند به کسی درباره سواستفاده رخ داده حرفی بزنند، به خصوص اگر سواستفاده کننده والدین آن ها، دوست یا خانواده ای باشد که کودک آن ها را می شناسد. به همین دلیل است که تشخیص علائم بارز و مهم برای جلوگیری از بروز مشکلات بعدی در آینده، حیاتی می باشد. البته این حس مشترک در بین اکثر قــربانیان آزار جنسی اعم از کودک و بزرگسال وجود دارد. در سال ۲۰۱۰ دانشگاه لیدن و سازمان تحقیقات علمی کاربردی هلند تی ان او مطالعه ای در مورد دامنه و ماهیت کودک آزاری انجام دادند. تخمین زده می شود که سالانه ۱۱۹ هزار کودک دچار نوعی بدرفتاری و به اشکال مختلف مورد تعرض واقع می شوند.
انواع تعرض به کودکان
چهار نوع عمده از بدرفتاری با کودکان وجود دارد. تعرض فیزیکی، غفلت از کودک تحت عنوان بی توجهی، ســواستفاده جنسی و سوء استفاده های عاطفی. از این میان شاید تعرض فیزیکی واضح ترین و شناخته شده ترین این نشانه ها باشد. با گسترش آگاهی و اطلاع رسانی های انجام شده در حوزه تــربیت کودک انواع دیگر نیز شناسایی و معرفی شده اند.
1-تعرض فیزیکی-جسمی
سو استفاده فیزیکی از کودک زمانی رخ می دهد که یک کودک به طور کلی آسیب دیده یا در معرض خطر آسیب توسط فرد دیگر، والد، مراقبان دیگر قرار می گیرد. در واقع خشونت فیزیکی یکی از انواع خــشونت محسوب می شود و شامل نوعی از آسیب که باعث جراحت قابل توجه در کودک شده یا تهدید واقعی جسمی که منجر به آسیب فیزیکی به کودک شود، می باشد. این آسیب ها اعم از کبودی های جزئی تا شکستگی ها می توانند ناشی از انواع رفتارهای پرخاشگرانه خشن باشد. مشت زدن به بخشی از بدن، ضرب و شتم کودک تکان دادن، لگد زدن، گاز گرفتن کودک، پرتاب شی به سمت کودک، سوزاندن بدن او و خفه کردن از جمله این رفتارها می باشد. چنین صدمات و سواستفاده هایی از این قبیل، صرف نظر از اینکه آیا سرپرست قصد دارد به کودک آسیب عمدی برساند یا نه، جز مصادیق سواستفاده فیزیکی خواهد بود.
-نشانه های تعرض به کودکان | سوء استفاده عاطفی
سوء استفاده عاطفی به معنی آسیب رساندن به عزت نفس کودک یا آرامش روان و وضعیت عاطفی تعریف می شود. یک فرد بزرگسال مرتبا با کودک دعوا می کند. نسبت به او رفتار ناسازگارانه و خصمانه نشان می دهد یا عمدا کودک را می ترساند. همچنین سوءاستفاده عاطفی شامل حمله ها و آسیب های کلامی و عاطفی بوده که منجر به نقص قابل مشاهده در رشــد روانی و عاطفی کودک شود. این رفتارها شامل مجموعه ای شدید از انواع رفتارها مانند مجازات حبس کردن کودک در محلی تاریک، تحریک کردن اعصاب کودک، عدم توجه مداوم و مثبت نسبت به کارها و رفتارها.
نادیده گرفتن نیاز کودک به عشق و امنیت و همچنین کودک را در معرض دعوا و پــرخاشگری والدین قرار دادن، تبعیض قایل شدن و رد کردن هرگونه نیاز به درمان روانی برای کودک است. برای کسب آگاهی در خصوص اهمیت و تـاثیر عزت نفس در زندگی افراد پیشنهاد می کنیم مقاله مربوطه را مطالعه فرمایید.
3-بی توجهی یا غفلت
کودک مراقبت لازم را دریافت نمی کند. نادیده گرفتن نیازهای اولیه و اساسی کودکان از جمله عدم ارائه غذا، عدم مراقبت کافی، عدم محبت کردن و نظارت بر تحصیلات یا مراقبت های دندانپزشکی مناسب از مصادیق سواستفاده از طریق غفلت از کودک هستند. بطور کلی غفلت عبارت است از عدم تأمین نیازهای اساسی کودک که برای حفظ زندگی یا سلامت کودک ضروری باشد. به استثنای شکست ناشی از ناتوانی مالی، اینکه خدمات امدادی برای کمک به کودک ارائه شود اما توسط والدین رد شده باشد نمونه ای از تعرض به شیوه بی توجهی به کودک خواهد بود. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه والدین سمی کلیک کنید.
4-نشانه های تعرض به کودکان | سوء استفاده جنسی
به تماس جنسی تحمیل شده از طرف فرد بزرگسال به کودک گفته می شود و انواع سواستفاده های جنسی شامل موارد زیر می باشد.
- نوازش اندام تناسلی کودک نفوذ آلت به هر شکل
- تجاوز به حــریم خصوصی بدن کودک مانند تماشای بدن عریان او یا عورت نمایی به کودک
- اجبار به مواجهه ناشایست کودک با تصاویر جنسی
- سوء استفاده از طریق فحشا یا تولید موارد پورنوگرافی کودک و بزرگسال
5-سوء استفاده پزشکی
سوء استفاده پزشکی یکی از زوایای جدیدتر در تعریف سواستفاده از کودک می باشد. سواستفاده پزشکی از کودک زمانی رخ می دهد که کسی با ارائه اطلاعات نادرست در مورد بیماری کودک که نیاز به توجه پزشکی دارد، کودک را از رسیدگی پزشکی محروم یا به دلیل اطلاعات غلط، کودک را در معرض خطر آسیب و مراقبت های پزشکی غیر ضروری قرار دهد.
علائم و نشانه های تعرض فیزیکی
وجود آسیب های مکرر مانند کبودی در هرکجای بدن، تورم و سیاه شدن اطراف چشم یا وجود سوختگی هایی بدون توضیحات کافی، شکایت های مکرر درد بدون آسیب آشکار یا کبودی با الگوهای غیر معمول که ممکن است نشان دهنده استفاده از ابزار آزاردهنده گاز گرفتگی یا نیشگون گرفتن باشد. وجود سوختگی توسط سیگار بر روی هر بخشی از بدن، عدم واکنش به درد ناشی از تهاجم، اختلالات روانی و رفتارهای غیرواقعی، ترس از رفتن به خانه، اخــتلالات رفتاری کودکان یا مواجه شدن با آسیب های والدین.
1-علائم و نشانه های تعرض عاطفی
- بیش از حد رعایت کردن نظر و رضایت اطرافیان
- همراه با اعتماد به نفس پایین وجود اضطراب و یا پــرخاشگری کودکان
- عـدم توانای دوستیابی کودکان و دشواری در روابط با دوستان و یا انجام کارهای مشترک با دیگر کودکان مشکل داشتن در مراقبت از خود،
2-علائم و نشانه های غفلت و بی توجهی
- ســوء تغذیه در کودکان، عدم نظافت شخص
- لباس پاره یا کثیف، سرقت یا التماس غذا
- بدون مراقبت ماندن برای مدت زمان طولانی
- عدم داشتن عینک به رغم نیاز به عینک، عدم مراقبت از دندان یا سایر مراقبت های پزشکی
- تاخیر مکرر یا غیبت در مدرسه
3-علائم و نشانه های تعرض جنسی
- علائم فیزیکی شامل بــیماری های مقاربتی و هرگونه بثورات پوستی
- وجود شواهدی مبنی بر آسیب ناحیه تناسلی
- بارداری ، مشکل در نشستن یا راه رفتن کودک
- ترس شدید از تنها بودن با بزرگسالان
- بروز رفتارها یا بازی های جنسی
- آگاهی از رابــطه جنسی فراتر از آنچه از سن کودک انتظار می رود.
- قربانی شدن جنسی توسط سایر کودکان
تشخیص و ارزیابی تعرض به کودکان
تشخیص سوء استفاده و مورد تعرض قرار گرفتن می تواند مشکل باشد. این امر نیازمند ارزیابی دقیق وضعیت از جمله بررسی علائم فیزیکی و رفتاری در فرد است. کلینیک های وابسته به مراکز بهداشتی و پزشکی نیز می توانند در بررسی موارد مشکوک به سوء استفاده مشارکت داشته باشند. شناسایی زودهنگام کــودک آزاری جنسی می تواند کودکان را با توقف سوء استفاده و جلوگیری از وقوع تعرض های بعدی در امان نگه دارد.