آیا صدای تق تق زانو خطرناک است؟!
اما اگر غیر از صدای غیر طبیعی، درد مفصل یا ورم مفاصل هم دارید یا بعد یک اتفاق و تصادف این صدا شروع شده است داستان فرق میکند. باید به دنبال بیماریهای مثل آرتروز یا ساییدگی زانو، نرمی غضروف (کندرومالاسی)، پارگی منیسک و چیزهایی ازین قبیل گشت که هر یک از نظر تشخیص و درمان و پیشگیری نیازمند توضیحات مجزایی است.
صدای تق تق یا خرت خرت زانو، مچ پا، لگن یا سایر مفاصل تجربهای است که بسیاری از افراد، چه جوان و چه میان سال، چه خانم و چه آقا داشته اند.
تحقیقات علمی نشان داده که ۳۶ درصد مردان و ۱۷ درصد خانمهای بالای چهل سال از صدای گهگاهی زانو خود شکایت دارند.
سوال بسیاری از این افراد این است که؛
⭕آیا این صدا خطرناک است؟
⭕آیا این صدا نشانه ابتلا به یک بیماری مثل آرتروز زانو است؟
⭕آیا این صدا یعنی بعداً به بیماری مفصل مبتلا میشوم؟
⭕درمان صدای تق تق زانو چیست؟
نکته مهم در پاسخ به این سوالات این است که صدای زانو (تق تق، قیژ قیژ، خرت خرت یا هر صدای دیگر) میتواند طبیعی یا غیر طبیعی باشد.
در حالی که صدای طبیعی مفصل به علت ترکیدن حباب هوا یا جابجایی تاندون داخل مفصلی ایجاد میگردد، صدای غیر طبیعی به علت ساییدگی غضروف مفصلی، گیرافتادگی منیسک وعلل دیگری ازین قبیل بوجود میآید.
اگر شما هم نگران خرت خرت یا تق تق مفصل خود هستید، برای پاسخ به سوالاتی که در ذهن دارید و تفکیک صدای غیرطبیعی از صدای طبیعی باید به دو پرسش مهم پاسخ دهید.
۱. آیا زانو شما بغیر از صدای تق تق، علامت دیگری - از جمله درد، تورم، خالی کردن، قفل کردن، محدودیت حرکت و ... - دارد یا خیر؟!
۲- آیا این صدا به دنبال یک صدمه و سانحه ایجاد شده یا خود بخود بوجود آمده است؟!
اگر پاسخ شما به هر دو سوال منفی است؛ یعنی هیچ مشکلی وجود ندارد و زانوی شما صدمهای ندیده است؛ حتی اگر این صدا جدید باشد و قبلا سابقه نداشته باشد. صدای زانوی شما یک صدای طبیعی است. نه خطری وجود دارد و نه خطری در آینده شما را تهدید میکند؛ اگرچه مصرف بعضی مکملهای مفصلی و ورزشهای کششی و قدرتی عضلات مربط با مفصل میتواند باعث کاهش این صدای آزاردهنده شود.
اما اگر غیر از صدای غیر طبیعی، درد مفصل یا ورم مفاصل هم دارید یا بعد یک اتفاق و تصادف این صدا شروع شده است داستان فرق میکند. باید به دنبال بیماریهای مثل آرتروز یا ساییدگی زانو، نرمی غضروف (کندرومالاسی)، پارگی منیسک و چیزهایی ازین قبیل گشت که هر یک از نظر تشخیص و درمان و پیشگیری نیازمند توضیحات مجزایی است.2